Enligt en ny rapport säger EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides att man erbjuder gratis covid-19-vaccin till Kina. Foto: Olivier Hoslet/EPA/Jessica Pasqualon/EPA/ANSA/TT

EU erbjuder gratis covidvaccin till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Medan Kina kämpar med ett massutbrott av covid-19 erbjuder EU gratis vaccin för att försöka minska smittospridningen, det rapporterar Financial Times på tisdagen, enligt Reuters.

Satsningen är en del av de insatser från EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides som syftar till att skapa ett europeiskt svar på den våg av infektioner som syns i Kina efter att landet lade ner sin så kallade ”noll Covid”-policy. Detta enligt en ny rapport.

”Kommissionär Kyriakides har nått ut till sina kinesiska motsvarigheter för att erbjuda solidaritet och stöd, inklusive folkhälsoexpertis samt genom variantanpassade EU-vaccindonationer”, citerade en anonym anställd i rapporten.

Utbrott i Kina

Under december avskaffades majoriteten av Kinas covid-restriktioner, vilket har resulterat i att antalet smittofall skjutit i höjd. Landet rapporterar varken siffror över smittade, eller avlidna till följd av viruset, men enligt en läckt rapport kan närmare 80 procent av Kinas befolkning ha dragit på sig covid-19 den senaste månaden.

Hör SVT:s kinakorrespondent Tilde Lewin på plats i Peking.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s kinakorrespondent Tilde Lewin på plats i Peking: ”Krematoriet är öppet 24 timmar om dygnet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.