En gaskompressorstation nära tyska gränsen till Polen som tidigare försett med rysk gas genom Yamal-Europeledningen. Foto: Filip Singer/EPA/TT

EU-förslag: Minska gasanvändningen med 15 procent

Uppdaterad
Publicerad

Länder inom EU borde minska sin användning av gas med 15 procent på grund av osäkerheten kring gastillförseln från Ryssland, rapporterar AP. Så löd rekommendationen från EU-kommissionen på onsdagen när de även bad om befogenhet att påtvinga nedskärningar om situationen plötsligt förvärras – ”när det finns en betydande risk för akut gasbrist eller exceptionellt hög efterfrågan”, enligt förslaget.

Det är nu upp till de 27 medlemsländernas energiministrar att diskutera förslaget nästa vecka.  Om förslaget antas förskjuts ansenligt mycket makt till Bryssel, noterar AP.

Alternativa lösningar

Inför första vintern efter att kriget inleddes har rädslan för strypt tillgång till rysk gas lett till att både unionen och enskilda EU-länder utforskat alternativa energikällor.

Tidigare i veckan tecknade EU ett samförståndsavtal – som inte är juridiskt bindande – med Azerbajdzjan.

”Vi kommer att fördubbla gastillförseln från Azerbajdzjan till Europeiska Unionen”, sade Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen i ett uttalande i tisdags och fortsatte: ”Vi åtar oss att expandera den södra gaskorridoren.”

Frankrike meddelade på tisdagen att Förenade Arabemiraten gått med på att sälja mer olja och gas till Frankrike för att på kort och lång sikt trygga energiförsörjningen, rapporterar Le Monde.

Energi som utpressningsmedel

Grafiken visar gasledningar från Ryssland till Europa. Foto: SVT Grafik

I kommissionens sammanfattning “Spara på gasen för en trygg vinter” står det att Ryssland fortsätter att “använda tillgången till gas som ett vapen”.

Europas beroendeställning har ställts på sin spets när gasledningen Nord Stream 1 i Östersjön har legat delvis nere under ett planerat underhållsstopp. I Tyskland till exempel har det uttryckts en rädsla för att gasen kommer att användas för politisk utpressning.

Så även omtvistade Nord Stream 2 som inte ännu satts i bruk. ”I sitt ekonomiska krig med EU har gasledningen blivit en kil som ger Ryssland möjligheten att bända isär Europa”, skriver den tyska finanstidningen Handelsblatt

Motstridiga uppgifter om Nord Stream 1 – en av flera gasledningar från Ryssland till Europa – har florerat men den ryska presidenten Vladimir Putin meddelade i veckan att det statliga bolaget Gazprom kommer att hålla sina leveranslöften, rapporterar Wall Street Journal.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer