Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En majoritet av EU-länderna vill förbjuda privat ägande av exotiska djur, genom att införa en gemensam ”positiv lista” över djur som är okej att äga i EU. SVT besökte en djurpark i Belgien, som var först i Europa att införa detta. Foto: SVT

EU-förslag kan stoppa privat ägande av exotiska djur

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike, Spanien och Tyskland är det okej att äga en tiger. Det kan det bli ändring på efter ett nytt EU-förslag som vill förbjuda handel och privat ägande av exotiska djur, genom att införa en gemensam ”positiv lista” över djur som är lagliga att äga i EU.

I Sverige har man redan en ”negativ lista” över djur man inte får äga som privatperson, som apor och olika rovdjur. Men bland länderna i Europa ser det mycket olika ut.

Belgien var först ut i Europa att istället införa en ”positiv lista” för över tjugo år sedan. På djurparken i Oudsbergen tar man hand om olika djur som beslagtagits eller räddats och som ofta varit någons husdjur.

– Det här är en mamma och dotter. De konfiskerades i Polen, säger biologen Frederik Thoelen och pekar på två stora leoparder.

Då kan en ny lag bli verklighet

Cypern, Malta, Litauen och Luxemburg är initiativtagarna till förslaget och enligt länderna hotar handel av exotiska djur den biologiska mångfalden i Europa och att djuren kan bära på många sjukdomar som kan vara farliga för oss människor.

– Om den flyr, vad händer då? Kan den bli invasiv, skapa genetiska problem? Det är sådant man måste tänka på, säger biologen Frederik Thoelen.

Nu ska EU-kommissionen undersöka konsekvenserna av en sådan lista och en ny EU-lag kan bli verklighet tidigast 2023.

Följ med till Natuurhulpcentrum i Belgien och träffa några av djuren som fått ett nytt hem i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.