EU hjälper Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Länderna som har euro som valuta förbereder någon form av stöd till Grekland vid det toppmöte med EU-ländernas regeringschefer som pågår i Bryssel idag.

– Vi har en uppgörelse om Grekland, sa toppmötets ordförande Herman Van Rompuy, före starten av mötet.

Grekland har dock inte bett om något finansiellt stöd och kommer heller inte att få något. Det var budskapet från Van Rompuy efter att han presenterat uppgörelsen för samtliga EU-ledare.

Stödet som kommer från EU-länderna är av mer politisk och moralisk art. Den grekiska regeringen uppmanas att minska sitt budgetunderskott med 4 procentenheter under 2010 och att hålla fast vid och genomföra det tuffa åtgärdsprogram som de presenterat för att komma ur krisen.

Greklands krisarbete ska nu övervakas noggrant av EU-kommissionen i samarbete med ECB och med stöd av experter från IMF.

”Kommer inte lämnas ensamt”

Före själva toppmötet höll bland Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy egna förmöten för att förbereda något slags stöd till Grekland.

– Grekland är en del av EU och eurosamarbetet, och Grekland kommer inte att lämnas ensamt, men samtidigt finns det regler som måste följas för hur stöd kan ges, sa Angela Merkel när hon gick in till mötet.

Inte Sveriges sak

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt deltar inte de förberedande samtalen eftersom Sverige står utanför euro-valutan. Vid ankomsten till mötet sa Reinfeldt att det inte i första hand är Sveriges uppgift att nu hjälpa Grekland.

– Det är framförallt Greklands regering som måste visa att det verkligen sker förändringar, sedan är det inom gruppen av euro-länder som diskussionen nu sker, sa Fredrik Reinfeldt.

– Vi har hjälpt Lettland och Island med stöd, och utesluter inte att i något läge också Sverige kan delta i stöd till Grekland, men då måste vi ha full insyn och förtroende för stödprogrammet.

Prestigeförlust

Sverige och Storbritannien, båda utanför euro-samarbetet, argumenterar för att Internationella valutafonden IMF bör övervaka stöd till Grekland. För euroländerna skulle det betraktas som en stor prestigeförlust om inte euro-länderna klarar av sina interna problem utan måste kalla in Internationella valutafonden.

– Vi har goda erfarenheter hur IMF fungerade vid hjälpen till Lettland och Island, och det viktiga är nu att det inte bara pratas, utan att det sker sparåtgärder i Grekland och verkligen händer saker, sa Fredrik Reinfeldt före dagens toppmöte.

För första gången leds ett toppmöte, eller Europeiska rådet som det formellt kallas, av belgaren Herman Van Rompuy. Han är nu under drygt två år ständig ordförande för Europeiska rådet, och han har sagt att ekonomin och hur EU ska tas sig ur den ekonomiska krisen är den vikigaste frågan för EU-ländernas ledare.

Rolf Fredriksson

SVT:s korrespondent Bryssel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.