EU-kommissionen hotar med sanktioner mot Storbritannien och Malta Foto: TT/SVT

EU-hot om sanktioner efter paradisläcka

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen hotar Storbritannien och Malta med ”extremt tunga sanktioner” om de inte ändrar sina momsregler för lyxjakter och privatjetplan, som avslöjats genom den stora paradisläckan i veckan.

En del av de sätt som momsen hanteras på ”har vi skäl att tro är suspekta, säger EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici till den franska tv-kanalen BFM TV.

Moscovici vände sig till såväl Malta som Storbritannien och ön Isle of Man, där många registrerar flygplan och på så viss slipper betala moms till olika EU-länder, för tre veckor sedan. Det skedde sedan reportrar som arbetade med den stora paradisläckan hade börjat ställa frågor till EU-kommissionen.

– Jag bad att reglerna skulle ändras. Annars inleder kommissionen en procedur som kan leda till extremt kraftiga sanktioner, säger Moscovici.

Formel 1-stjärna

EU-företrädare säger att Isle of Man, som är självstyrande men lyder under brittiska kronan, misstänks se till att de som köper privatjetplan slipper moms.

En av dem som påkommits med att utnyttja systemet är den brittiske fyrfaldige formel 1-stjärnan Lewis Hamilton, som fick tillbaka 40 miljoner kronor i moms på sitt flygplansköp.

Ett jetplan kan bara köpas momsfritt om det används för affärsverksamhet, men kommissionen tror att Isle of Man inte kontrollerar det tillräckligt. Hundratals köpare har sluppit moms. På så vis har EU-länder gått miste om över 8 miljarder kronor.

Kritik avfärdas

Malta granskas också av EU-kommissionen med anledning av landets regler för moms på lyxjakter. Momsen minskas på större fartyg om de kan sägas användas mest på internationellt vatten.

Isle of Mans regeringschef har avfärdat momsfusk. Malta säger att dess regler har godkänts av EU.

EU-länderna ska inom kort enas om en svart lista över skatteparadis. De är dock oeniga om vilka som ska stå på listan och vilka sanktioner som ska kunna tillämpas.

Paradisläckan består till stor del av dokument från juristbyrån Appleby, med kontor bland annat på Isle of Man, liksom Maltas bolagsregister. Den delades av Süddeutsche Zeitung till TT, SVT och fler än 90 andra medieföretag, samordnade av journalistnätverket ICIJ.

  • Paradisläckan, ”Paradise Papers” på engelska, kommer från ett 20-tal slutna territorier. Materialet gavs till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som delade med sig det till journalistnätverket ICIJ. 381 journalister från 96 medieföretag i 67 länder har sedan granskat innehållet.
  • Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit. Internationellt märks bland andra The New York Times, BBC och Le Monde.
  • Materialet utgör 1,4 terabyte – 13,4 miljoner dokument. Huvuddelen kommer från juristbyrån Appleby, med kontor i en rad skatteparadis och med många storföretag och förmögna personer som kunder.
  • I läckan ingår också bolagsregister från 19 territorier, bland dem skatteparadis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarna.
  • Läckans innehåll spänner över nästan 70 år, 1950–2016.

Källa: ICIJ

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet