Foto: TT

EU: Inför dödsstraff och glöm ett EU-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Erdoğans önskan om återinförandet av dödsstraff i Turkiet kan bli döden på önskan om ett framtida EU-medlemskap. – Inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU, säger EU:s höga representant för utrikes-och säkerhetspolitik, Federica Mogherini. 

I dag samlas EU:s utrikesministrar i Bryssel för toppmöte. USA:s utrikesminister John Kerry var på besök under morgonen och vid lunchtid höll han tillsammans med Federica Mogherini en presskonferens om samarbete, attacken i Nice och kuppförsöket i Turkiet.

Efter fem år som kandidatland slopade Turkiet dödsstraffet år 2004. Efter kuppförsöket i helgen hotar nu turkiets president Erdoğan att återigen införa dödstraff i landet, något som väntas diskuteras hett under dagens möte.

Dödstraff eller EU-medlemsskap 

Under presskonferensen fick Mogherini frågan om vad ett eventuellt återinförande av dödsstraff i Turkiet skulle innebära för landets förhandlingar med EU om medlemskap.  

– Turkiet är medlem i Europarådet och ska därför följa konventionen om mänskliga rättigheter, säger Mogherini. 

Konventionen utesluter bland annat dödsstraff och Mogherini påpekar också att inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU. 

”Det är oroande” 

Även Margot Wallström tycker att det ”vore helt oacceptabelt” av turkiet att återinföra dödsstraffet, som de tog bort så sent som 2004 för att få en större chans till ett framtida EU-medlemsskap. 

”Turkiet måste ha bevis” 

Under presskonferensen kom även frågan upp om Fetullah Gülen, Erdoğans tidigare kompanjon och nu mer ärkerival. 

Erdoğan har tidigare skyllt helgens militärkupp på Gülen, som lever i exil i Pennsylvania i USA, och begärt att få honom utvisad från landet. Men för att detta ska ske vill USA:s utrikesminister John Kerry se en ordentlig förfrågan via lämpliga kanaler. 

”Jag har tidigare gjort klart hur vi vill ha utlämningsförfrågningar. Vi vill se bevis, inte anklagelser” sa Kerry under presskonferensen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.