Foto: TT Arkiv

EU-ja till att registrera flygresenärer

Uppdaterad
Publicerad
Mycket talar för att flygbolagen kommer att tvingas registrera uppgifter om de passagerare som flyger till EU. Detta om EU-parlamentet godkänner det nya regelverket.

EU-parlamentet ser ut att ge grönt ljus för att tvinga flygbolagen att registrera en rad uppgifter om sina passagerare vid flygningar till EU-länder, dock inte inom unionen.

Verktyg mot terrorism

Det ansvariga utskottet välsignar, med klar majoritet, det förslag till uppgörelse som EU-ländernas ministerråd träffade med EU-parlamentets förhandlare nyligen om det så kallade PNR-direktivet.

”PNR kan vara ett av många verktyg i kampen mot den internationella terrorismen och därför är det viktigt att få denna lagstiftning på plats”, skriver den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som deltog i utskottets omröstning.

Men hon anser att det är en brist att parterna inte har lyckats enas om att passagerardata ska delas automatiskt mellan EU-länderna.

Röstar i början av 2016

Parlamentet i sin helhet ska rösta om förslaget i början av 2016. Direktivet ska vara ett viktigt verktyg i medlemsländernas arbete mot terrorism och grov brottslighet.

När parlamentet och ministerrådet har gett sitt slutliga klartecken nästa år får medlemsländerna två år på sig att införa direktivet.

Fakta: PNR

Visa

Efter terrorattacken mot tidskriften Charlie Hebdos redaktion i Paris i januari har EU-kommissionen försökt få ny enighet kring det så kallade PNR-direktivet, som en åtgärd för att bekämpa terrorism.

PNR (Passenger Name Record) innebär att uppgifter om exempelvis flygpassagerares namn, telefoner och kreditkortsdetaljer samlas in och lagras för eventuell användning av brotts- och terrorbekämpande myndigheter.

EU-parlamentet har tidigare röstat nej till liknande förslag av integritetsskäl, men har förhandlat fram en uppgörelse med medlemsländernas företrädare ministerrådet. Nu har parlamentets ansvariga utskott röstat ja till den. Tidigast under 2018 kan direktivet införas i EU-länderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet