Den rumänska nomineringen till EU-kommissionär Rovana Plumb och Ungerns László Trócsányi stoppas från sina utfrågningar i Europaparlamentet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Szilard Koszticsak/AP

EU-kommissionärer stoppas från utfrågning

Publicerad

Ungerns föreslagna EU-kommissionär László Trócsányi och Rumäniens Rovana Plumb uppges stoppas från sina utfrågningar inför Europaparlamentet. Det är utskottet för rättsliga frågor som sätter stopp för utfrågningarna, något som aldrig skett tidigare.

Med start den 30 september ska utfrågningarna av de föreslagna EU-kommissionärerna påbörjas i Europaparlamentet. Det är först efter dessa utfrågningar som kommissionärerna, en från varje medlemsland som föreslagits av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, kan tillträda sina poster.

Men nu står det klart Ungerns föreslagna kommissionär László Trócsányi, som ska ha hand om grannskapspolitik och utveckling samt Rumäniens Rovana Plumb, som är nominerad som transportkommissionär stoppas från sina utfrågningar, vilket Politico rapporterar om.

Processen stoppad

Anledningen ska vara att utskottet för rättsliga frågor i EU-parlamentet tror att de två nominerade ska ha privata intressekonflikter som kan påverka dem som eventuella kommissionärer.

Kommissionens presstalesperson säger till tidningen att proceduren för att kunna bekräfta kommissionärerna nu är avbruten men att det inte innebär att Ursula von der Leyen ännu måste nominera två nya kommissionärer.

Att utskottet för rättsliga frågor stoppar förhören med två potentiella kommissionärer ska aldrig ha inträffat förut. Nästa steg kommer att bli att parlamentet arbetar tillsammans med Ursula von der Leyen för att ta reda på hur man går vidare med nomineringarna.

”Granskningsprocess behövs”

– Att utskottet nu väljer att inte ge grönt ljus åt dessa kommissionärer visar tydligt varför den nya granskningsprocess, som vi gröna fått igenom, behövs, säger Alice Bah Kunke (MP), svensk Europaparlementariker till SVT, och fortsätter:

 – Nu återstår det att se hur Ursula von der Leyen kommer agera, men det är definitivt ingen bra start för hennes kommission. Vi kommer aldrig acceptera korruption.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer