Lyxyacht i hamnen i Valetta, Malta Foto: TT arkiv

EU-kommissionen hotar Malta med domstol

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen beslutade i dag att inleda en rättslig process mot Malta.Landets regler för moms på lyxjakter har använts för skatteplanering av många utlänningar. EU-kommissionen menar nu att reglerna strider mot EU-rätten och måste ändras.

Det är avslöjandena i Paradisläckan som ligger bakom dagens besked. Där framgick bland annat hur många utlänningar som skaffar sig Malta-registrerade lyxjakter och privatflygplan som en del i en skatteplanering, där man kan dra fördelar av mycket förmånliga momsregler.

Fördelar ”måste upphöra”

EU:s skattekommissionär, Pierre Moscovici konstaterade i ett uttalande på torsdagen att EU skall verka för rättvisa skatter och inte kan tillåta denna typ av skattefördelar. De strider mot EU-rätten och måste upphöra, sa han.

Kommissionen startar samtidigt liknande rättsliga processer mot Grekland och Cypern som också har generösa momsregler för fartyg.

EU-kommissionen varnade i höstas för att man ville vidta åtgärder mot Maltas momsregler. Maltas Finansminister, Edward Scicluna sa tidigare i ett svar till SVT att Maltas momsregler enligt honom inte skiljer sig från andra EU-länders.

Ges möjlighet att förklara sig

Men nu går alltså EU-kommissionen vidare med en formell rättslig process där man anser att momsreglerna och hur de i praktiken tillämpas, används för otillbörlig skatteundvikande och därför bryter mot EU-rätten.

Länderna får nu en möjlighet att förklara sig, men om Kommissionen står på sig blir det i nästa skede EU-domstolen i Luxemburg som får avgöra fallet, och Malta, Cypern och Grekland riskerar mycket tunga böter.

En sådan process kan ta flera år, men det är ganska vanligt att de anklagade länderna innan dess helt eller delvis anpassar sig, för att undvika böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.