EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller tal inför EU-parlamentet. Foto: AP/TT

EU-krav: Elbolagen måste dela med sig

Uppdaterad
Publicerad

Vinster är bra – men i det här läget måste elbolagen dela med sig, anser EU-kommissionen i sina nya energiförslag.

Till årsskiftet utlovas förslag för att koppla bort naturgasens roll för elpriset.

Förslagen från EU-kommissionen ligger nu på bordet om hur man ska komma till rätta med de kraftigt växande energipriserna.

– Putin försöker splittra oss och vi måste visa honom att vi är starkare än så. När vi står tillsammans finns det ingenting vi inte klarar av, säger klimatansvarige vice kommissionsordföranden Frans Timmermans på en presskonferens i Strasbourg.

Som väntat föreslås bland annat gemensamma åtgärder för att minska energikonsumtionen i Europa och ett intäktstak för de energiföretag som just nu tjänar extra mycket på grund av det höga gaspriset.

– I sådana här tider är det fel att göra extraordinära rekordvinster tack vare krig och på konsumenternas bekostnad. I sådana här tider måste vinsterna delas och kanaliseras ut till dem som behöver det mest, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon ger en fingervisning om åtgärderna under sitt tal om läget i unionen inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Dela med sig?

Kommissionen vill sätta en gräns på 180 euro per megawattimme. Allt ovanför det som icke gas-bolagen tjänar vill i stället kommissionen att EU-länderna ska kunna dela ut till sårbara konsumenter och hushåll.

Dessutom uppmanar man länderna att göra solidariska avtal sinsemellan för att dela med sig, i de fall där exempelvis ett land drar in mer pengar på åtgärden än ett annat.

Hisnande 140 miljarder euro hoppas kommissionsbasen att åtgärden totalt ska kunna ge. Intäktstaket är tänkt att gälla till den 31 mars nästa år.

Ska ned tio procent

För elkonsumtionen vill kommissionen att medlemsländerna blir skyldiga att minska elanvändandet under vissa ”rusningstider” med fem procent. Dessutom ska man ha som mål att minska elkonsumtionen totalt med tio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.