Svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad sedan 2016. Foto: EPA

EU-krav på att släppa Djalali

Publicerad

Iran måste släppa den dödsdömde svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali. Kravet framfördes av EU-parlamentet i en resolution på torsdagen.

– Han måste omedelbart och villkorslöst friges så att han kan återvända till sin familj i Sverige. Dödsstraffet kommer en dag att slängas på historiens sophög där det hör hemma, sade Jytte Guteland (S) i när parlamentet debatterade resolutionen.

I torsdagens resolution, som gick igenom med bred marginal, uppmanas EU-länderna att införa sanktioner mot iranska myndighetsföreträdare med hjälp av det nya EU-system som ska slå mot människorättsövergrepp över hela världen. Iran manas även att släppa andra politiska fångar och inleda processen mot att avskaffa dödsstraffet.

Djalali sitter fängslad i Iran sedan 2016 och har dömts till döden efter anklagelser om att ha spionerat för Israels räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.