EU-parlamentets talman Martin Schulz. Foto: Scanpix

EU kräver klarhet om påstått spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet att USA ska ha övervakat EU kräver nu EU-parlamentet ”full klarhet” i frågan. EU har kontaktat amerikanska myndigheter om uppgifterna om övervakning av EU-kontor, och väntar på svar från Washington.

Den tyska tidningen der Spiegel skrev i går att EU:s kontor i Washington ska ha övervakats av den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. I ett uttalande idag kräver Martin Schulz, talman för EU-parlamentet att USA lägger korten på bordet.

Om påståendena är sanna kan detta få ”avsevärd påverkan” på relationerna mellan EU och USA.

Snowden och USA:s avlyssning

”Vi har omedelbart tagit kontakt med amerikanska myndigheter i Washington DC och i Bryssel och har konfronterat dem med pressuppgifterna. De har svarat oss att de kontrollerar trovärdigheten i informationen som offentliggjordes i går (lördag) och återkommer till oss”, heter det i ett uttalande från EU-kommissionen enligt AFP.

Der Spiegel hänvisar till hemliga dokument från 2010, som påstår att NSA ska ha avlyssnat byggnader och övervakat datatrafik på EU:s representantkontor i Washington.

Uppgifter från Snowden

På så sätt skulle USA få möjlighet att spela in vad som sägs i byggnaden och vad som skickas med e–post. Uppgifterna ska komma från Edward Snowden, som tidigare avslöjat information om NSA:s övervakning.

Enligt det läckta dokumentet ska också EU:s representation i FN:s högkvarter i New York har övervakats. Det är dock oklart om eller hur USA har använt läckt information i förhandlingar mellan landet och den europeiska unionen, uppger BBC.

I nivå med Kina

Der Spiegel skrivet att USA:s säkerhetsmyndighet NSA som mest övervakade 60 miljoner samtal samt internetkontakter i Tyskland under en enda dag.

USA ska också ha betraktat Tyskland som en ”tredje klassens partner”, och övervakningen låg på samma nivå som i Kina, Irak och Saudiarabien. NSA ska ha lagrat metadata från övervakningen, det vill säga uppgifter om kontakter, inte om innehåll i samtal, sms och mejl.

I Frankrike övervakades två miljoner tele- och datakontakter varje dag, enligt Der Spiegel. Också EU:s representation i Washington och New York ska ha utsatts för spionaget.

Endast Kanada, Storbritannien och Nya Zeeland ska ha varit undantagna från övervakningen.

Kallas för ”avskyvärt”

Förutom EU-parlamentet så fördömer också Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn det inträffade.

– Om det är sant är det avskyvärt. USA borde övervaka sin underrättelsetjänst och inte sina allierade, säger han till der Spiegel.

Tysklands justitieminister Sabine Leutheusser–Schnarrenberger kräver en omedelbar förklaring från USA vad gäller buggningen av EU-organ, skriver AFP.

USA har ännu inte kommenterat påståendena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet