Kongos president Joseph Kabila. Foto: TT

EU: Krisen i Kongo allt värre

Publicerad

Den humanitära krisen i Demokratiska republiken Kongo blir värre för varje dag, enligt EU:s biståndschef. Samtidigt vägrar den kongolesiska regeringen att delta på en konferens som ska hitta lösningar på problemen.

Över 13 miljoner kongoleser behöver i dag humanitärt bistånd, dubbelt så många som för bara ett år sedan. Och 7,7 miljoner människor står samtidigt inför en osäker livsmedelsförsörjning, enligt en FN-rapport som kom tidigare i mars.

Med anledning av det förvärrade läget i landet har FN och EU organiserat en konferens i Geneve i april, där målet är att samla ihop 1,7 miljarder dollar i bistånd till Kongo.

”Hindrar utvecklingen”

Men den kongolesiska regeringen delar inte FN:s syn på situationen i landet och menar att världsorganisationens rapport kan skrämma bort investerar i landet – detta samtidigt som man försöker stabilisera landets ansträngda ekonomi.

”Att FN, utan fakta, nu klassar situationen i landet som den högsta nivån av humanitärt nödläge hindrar utvecklingen”, skrev regeringen tidigare i veckan i ett uttalande.

Man la också till att om inte EU:s och FN:s statistik justerades till regeringens nivåer kommer man inte att delta vid konferensen i Geneve.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oro i Kongo

Mer i ämnet