Kriminella organisationer lurar EU:s skattemyndigheter årligen på mångmiljardbelopp i momskaruseller. Foto: Fredrik Sandberg/TT-AP/TT

Momsbedragare snuvar EU-länder på 500 miljarder kronor årligen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år lurar kriminella EU:s medlemsländer på mångmiljardbelopp i momsbedrägerier. Det visar en kartläggning som Sveriges radio har gjort tillsammans med 35 andra europeiska medier.

– Ofta är det organiserade kriminella grupper på EU-nivå, säger Alma Olofsdottir, internationell samordnare på skatteverket, till Ekot.

Genom en komplex kedja av transaktioner vid försäljning av varor över gränserna mellan EU-länder kan företag kräva tillbaka moms från skattemyndigheter som aldrig betalats in.

– Det här sker väldigt fort och kan därför åstadkomma stora förluster, säger Alma Olofsdottir, till Ekot.

EU-valet 2019

Totalt rör det sig om 500 miljarder kronor årligen som EU:s medlemsländer förlorar i uteblivna skatteintäkter, enligt beräkningar från EU kommissionen. Pengar som kunde ha gått till bland annat skola, sjukvård och infrastruktur, rapporterar Ekot.

Pågått i flera decennier

I stället hamnar pengarna i kriminellas fickor. Fusket har pågått i flera decennier visar granskningen som har samordnats av det tyska reporternätverket Kollektiv.

Men att komma åt problemet är svårt, eftersom nuvarande regelverket inte tilllåter företag att lägga på moms på varor som säljs till andra företag inom EU. Syftet är att förenkla momshanteringen men samtidigt gör det länderna sårbara.

– Vi kan inte stoppa bedrägerierna så länge vi har den lagstiftning vi har, säger Alma Olofsdottir.

Sverige ska finns med i fall där momskaruseller har ägt rum men då har andra länder lurats, enligt Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet