En del av desinformationen som sprids handlar om flight MH17 som sköts ned över Ukraina 2014, kärnavfall och den numera döde al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin. Foto: TT

EU listar: Över 3.500 fall av Kremlvänlig desinformation om väst

Uppdaterad
Publicerad

EU har listat över 3.500 fall av prorysk desinformation om väst. USA påstås organisera migration i syfte att förstöra Europa och Hillary Clinton anklagas för att ha tagit emot al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin i Vita huset.

”De huvudsakliga syftena är att splittra och förvirra”, säger en talesperson för EU.

För två och ett halvt år sedan körde EU:s enhet East stratcom task force i gång med sitt uppdrag att motverka rysk informationspåverkan. Mellan september 2015 och november 2017 har enheten listat över 3.500 fall av Kremlvänlig desinformation på 18 olika språk, skriver den på sin hemsida.

Det handlar om påståenden som att USA organiserar migration i syfte att förstöra Europa, att det finns nya bevis för att flight MH17 sköts ned från ett område som kontrollerades av den ukrainska regeringen, att väst planerar att dumpa kärnavfall i Ukraina och att USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton tog emot al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin i Vita huset medan han levde. 

Betalt för att gifta sig

På sin sajt försöker East stratcom task force beskriva medieklimatet i Ryssland och berättar om initiativ för att motverka informationspåverkan.

I november ansåg sig till exempel isländska ambassaden i Moskva nödgad att gå ut med en dementi på grund av ett rykte som spreds i ryska medier och i sociala medier om att Island finansierade giftermål med isländska medborgare. Island påstods ha klubbat igenom en lag som betalade utländska män 5.000 dollar för att gifta sig med isländska kvinnor, eftersom det var underskott på män på ön. Enligt en del rykten prioriterades män från Nordafrika och Mellanöstern.

Storyn florerar även på icke ryskspråkiga sajter. Men i den ryska kontexten kombinerar desinformationen två olika narrativ om väst, att migrationen sätter press på samhällena och att moralen håller på att lösas upp, hävdar East stratcom task force.

Kontroversiell film

EU tar även upp kontroversen kring den brittisk-franska filmen ”The Death of Stalin” – som stoppats på ryska biografer.

I januari pekade den ryska parlamentsledamoten Elena Drapeko ut komedin som ett exempel på europeisk informationskrigföring. Men filmen väckte ont blod redan i september, då en högt uppsatt rådgivare på det ryska kulturdepartementet hävdade att den var ”en planerad provokation”.

Narrativen varierar

Den Kremlvänliga desinformationen sprids i en rad olika medier, på webbplatser, bloggar, i sociala medier samt av icke-statliga och statligt styrda organisationer. Narrativen (verklighetsbilderna) och kanalerna varierar beroende på vilken publik som är måltavlan, men har varit ungefär desamma under åren, uppger en talesperson för EU som vill vara anonym i ett mejl till SVT Nyheter.

”En återkommande typ av desinformation är att EU är en odemokratisk och/eller fascistisk organisation som struntar i medlemsstaternas och medborgarnas vilja”, uppger talespersonen.

Men desinformationen anpassas även efter vad som är aktuellt för stunden, som protesterna på Majdantorget i Kiev och Rysslands annektering av Krim 2013-2014. För Sveriges del har fokus ofta legat på migrationen.

Vill splittra och förvirra

Enligt enheten rör det sig om en pågående kampanj från rysk sida med mål att underminera demokratin och oberoende beslutsfattande. Strategin är att splittra, förvirra, sprida tvivel eller misstroende – för att till slut påverka.

”Den europeiska unionen, dess medlemsstater, politik, människor och värderingar är alla måltavlor. Även väst, Nato, USA och andra länder har varit måltavlor, särskilt Ukraina”, uppger talespersonen.

East stratcom task force

Hundratals experter, icke statliga organisationer, tankesmedjor, journalister och tjänstemän ingår i East stratcom task forces nätverk som rapporterar in misstänkt desinformation. Sedan väljer enhetens medarbetare i Bryssel ut vad som bedöms passa in Kremls narrativ för desinformation och listar dem på sin hemsida.

Styrkan gör dock ingen bedömning om vem som ligger bakom ryktena, Kreml behöver inte vara upphovsman. Det behöver heller inte finnas en medveten avsikt att sprida falska rykten.

Källa: East stratcom task force

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.