Snart kan Sverige ingå i Eppo, meddelar justitieministern Gunnar Strömmer (M). Foto: Jessica Gow/TT

EU-myndighet utreder jättebedrägerier – Sverige kan bli medlem

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, bekämpar gränsöverskridande bedrägerier i miljonklassen.

Nu kan Sverige bli medlem i myndigheten. Det uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Frågan om ett svenskt medlemskap i Eppo har diskuterats i många år.

Sverige tillhör ett av få länder som valt att stå utanför myndigheten. Nu väljer regeringen att ta klivet in i samarbetet.

– Ett svenskt medlemskap i Eppo innebär bättre möjligheter till ett effektivare samarbete för att bekämpa brott, återta brottsvinster och värna svenska skattebetalares pengar. Regeringen har idag tagit ett viktigt steg för att Sverige ska kunna gå med, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande på torsdagen.

Razzia mot däckförsäljare

Syftet med den europeiska åklagarmyndigheten är att komma åt brott som riktar sig mot EU:s ekonomiska intressen. Inom samarbetet sker gränsöverskridande utredningar om bland annat bedrägerier och korruption, ofta i miljonklassen.

Nyligen utförde myndigheten en razzia mot ett kriminellt nätverk i Italien som misstänks ha ägnat sig åt bedrägerier med bildäck. Tillgångar värda 40 miljoner euro ska ha blivit frysta efter räden.

Kräver nya lagar

Regeringen vill nu införa nya lagar som gör det möjligt för Sverige att bli medlem. Bland annat ska åklagarnas ställning och befogenheter regleras och europeiska åklagarna få tillgång till information i exempelvis nationella databaser.

Lagändringarna väntas träda i kraft så snart som möjligt.

Detta är EPPO

Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) är ett oberoende EU-organ med ansvar för att utreda, lagföra och väcka talan mot förövare av brott som riktar sig mot EU:s ekonomiska intressen, till exempel:

  • bedrägerier
  • korruption
  • penningtvätt
  • gränsöverskridande momsbedrägerier

Just nu ingår 22 länder i samarbetet.

Varje medlemsland i Eppo representeras av en åklagare som agerar helt oberoende från sina nationella myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.