Nästan alla vallokaler i Kenya har nu räknats. Enligt EU:s valobservatör verkar valet ha genomförts korrekt. Foto: TT

EU-observatör: Inget valfusk i Kenya

Uppdaterad
Publicerad

Valet i Kenya har drabbats av oroligheter på grund av anklagelser om valfusk. Nu meddelar EU:s valobservatör att valet verkar ha genomförts korrekt. Däremot ska valkommissionen ha utsatts för ett hackningsförsök, skriver Reuters.

EU:s internationella valobservatör uppmanar nu invånare i Kenya att hålla sig lugna tills det slutgiltiga resultatet i tisdagens val meddelas, det skriver AP.

Oppositionsledaren Raila Odinga har tidigare hävdat att det förekommit omfattande valfusk och våldsamma demonstrationer bröt ut i landet som följd.

Nu verkar det som att valet genomförts korrekt enligt chefen för EU:s valobservatörsmission, Marietje Schaake i Kenya. Han uppger att man inte sett några tecken på manipulering av röstningsprocessen, varken på central eller lokal nivå, det skriver Reuters.

LÄS MER: Tre döda i protester i Kenya efter anklagelser om valfusk

Däremot ska landets elektroniska valsystem ha utsatts för ett misslyckat hackningsförsök efter röstningen.

– Det var försök till hackning men det lyckades inte, säger Wafula Chebukati, ordförande för valkommissionen, enligt Reuters.

Troligen inget fusk

John Mahama, chef över valobservationen för samväldet och tidigare president i Ghana sa under torsdagen att Kenyas val- och röstsystem verkade ”trovärdigt, transparant och omfattande” det skriver AP.

Även valkommissionens chef Ezra Chiloba har tillbakavisat uppgifterna om intrång och fusk. USA:s före detta utrikesminister John Kerry, som deltagit som valobservatör, har också han uttryckt förtroende för röstningsprocessen och uppmanar kenyanerna att inte dra förhastade slutsatser.

Väntar på slutgiltigt resultat

John Mahama menar dock valobservatörer inte har kapaciteten att undersöka anklagelserna från Odinga angående att Kenyas valkommission skulle ha hackats och manipulerats, det skriver AP.

LÄS MER: Oro för våld efter fuskanklagelser

De provisoriska resultaten visar hittills en stark ledning för Kenyatta efter att 97,5 procent av vallokalerna har räknats.

Valkommittén har beskrivit det elektroniska röstsystemet som säkert. Det är ännu oklart när det slutgiltiga resultatet kommer att meddelas, från och med valdagen har valkommittén en vecka på sig att komma med ett resultat, det skriver AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet