Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg till EPP:s möte i Europaparlamentet. Senare stängdes hans parti av från arbete inom gruppen. Foto: Francisco Seco, TT

Orbans parti stängs av från arbete i EPP-gruppen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång debatt beslutade EPP att ungerska Fidesz ska stängas av från partigruppens arbete i Europaparlamentet. Ett beslut som Orbáns parti säger sig acceptera.

Fidesz får en lång rad krav på sig om förändring när det gäller partiets syn på rättsstaten, yttrandefrihet och värderingar. Under avstängningen får Fidesz inte delta på EPP-möten, inte föreslå kandidater till olika poster och inte heller rösta i partigruppen.

– Partiet blir inte formellt uteslutet, men sätts i kylskåpet på obestämd tid, säger SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick.

Enligt den ungerske premiärministern Viktor Orbán har partigruppen inte mandat att stänga av eller utesluta Fidesz, men att partiet frivilligt avsäger sig sina rättigheter, skriver Reuters.

Enligt Christoffer Wendick verkar Viktor Orbán nöjd med kompromissen. Nu kan Fidesz ställa upp i EU-valet utan att behöva ta hänsyn till övriga partier inom EPP, samtidigt som han hyser hopp om att få komma tillbaka till gruppen i framtiden.

Både Moderaterna och de svenska Kristdemokraterna ser avstängningen som ett första steg till att Fidesz kommer att lämna EPP-gruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.