Polska abortlagar kritiseras i EU: ”Attack på demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Sen en tid tillbaka är abort nästan helt förbjudet i Polen. Även foster med skador omfattas numera av abortförbudet. Ett omtvistat beslut från landets konstitutionsdomstol som ledde till stora protester i höstas och till sist genomfördes i januari i år.

Under onsdagen hölls en utfrågning i Europaparlamentet, där Polens aborträtt och situationen för landets rättsväsende diskuteras. EU:s jämställdhetskommissionär och representanter för den polska regeringen deltog.

– Problemet är att vi har extremkonservativa krafter som attackerar kvinnors rätt till abort. Men de attackerar också demokratin och rättsstaten. Och det måste EU agera mot, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

Björk (V): ”De ska inte ha EU-pengar”

Frågan är vad EU kan och bör göra. Unionen har tidigare markerat mot det polska rättsväsendets brist på oberoende från den politiska makten men svaret har varit att det har inte Bryssel med att göra. Och frågor om reproduktiv hälsa är upp till varje land att bestämma om.

Men förra året kom EU-länderna överens om en mekanism som kan stoppa utbetalningen av EU-pengar till länder som inte lever upp till grundläggande demokratiska principer. Det är den som Malin Björk med flera vill ska användas för att sätta press på Polen.

– Målsättningen är att det här ska lyftas på den politiska dagordningen. Det är många som ojar sig, men vi vill se att man agerar. Sverige skulle kunna lyfta detta när ministrarna träffas, så det blir en het politisk potatis. Och sen är ju målet naturligtvis att man ska använda sig av den nya rättsstatsmekanismen, så man kan strypa pengarna till Polen. De som inte respekterar demokrati och rättstat, de ska inte heller ha EU-pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.