Tomas Tobé (M) kritisk till villkoren i EU:s långtidsbudget. Foto: TT

EU-parlamentet hotar att stoppa nya budgeten om inte bidragen villkoras

Publicerad

EU-parlamentet hotar att blockera medlemsländernas uppgörelse om den nya budgeten om inte kraven för vem som kan få EU-bidrag skärps.

– Vi kommer inte att vika oss och bara acceptera detta, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) till Sveriges Radio Ekot.

Parlamentet tycker inte att budgetöverenskommelsen från i somras tagit tillräcklig hänsyn till rättsstatsprincipen och kräver tydligare inskrivna villkor om att grundläggande demokratiska regler måste följas för att få ut EU-bidrag.

En klar majoritet står bakom kravet, däribland de europeiska socialdemokraterna, de gröna och parlamentets största partigrupp – konservativa EPP, rapporterar Ekot.

– Det kan inte vara så att vi tillåter att det här fortsätter och att vi får ett antal auktoritära ledare som utnyttjar EU-medel på det här sättet, säger Tomas Tobé.

Sverige var bland de länder som drev frågan om rättsstatsprincipen hårdast under budgetförhandlingarna och kompromissen landade i att beslut om att frysa bidrag ska fattas av en kvalificerad majoritet av EU-länderna. Men länderna är splittrade och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har hotat med veto mot allt vad sådana skrivningar heter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.