Foto: Peter Dejong/TT

EU redo för sanktioner mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer är överens om att införa sanktioner mot Iran efter den senaste tidens hårdföra agerande mot demonstranter. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till diplomatkällor i Bryssel.

Sanktionerna, i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU, kommer att godkännas formellt när EU:s utrikesministrar samlas i Luxemburg på måndag.

Minst 200 personer beräknas ha blivit dödade i hårda tillslag i Iran mot de landsomfattande demonstrationer som följt på 22-åriga Mahsa Aminis plötsliga död efter att ha gripits av den iranska moralpolisen.

– Det kommer ett beslut på måndag. Det handlar om sedlighetspolisen, om politiker, om de som utför våldet. Det är på det sättet som man rent konkret kan straffa Iran för det som sker nu, berättade utrikesminister Ann Linde (S) för SR Ekot tidigare i veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester efter Mahsa Aminis död – detta har hänt. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.