En bild på Mahsa Zhina Amini ligger på marken under en demonstration i Jerusalem den 6 oktober. Aminis död i polisförvar blev startskottet för den iranska protestvågen. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Iran: Oljearbetare deltar i folkliga protesterna

Uppdaterad
Publicerad

De folkliga protesterna i Iran mot regimen och dess sedlighetspolis tycks få allt större spridning. Nu påverkas även prästdiktakturens viktigaste inkomstkällor: Oljan och naturgasen.

Detta sedan arbetare vid ett par av landets olje- och gasraffinaderier på måndagen  började delta i protesterna som bröt ut sedan en 22-årig kvinna avlidit efter att hon gripits av myndigheternas sedlighetspolis. Detta på grund av att hon bar sin slöja på fel sätt.

Enligt AP avbröt ett antal anställda vid raffinaderierna i Abadan och Asaluyeh sitt arbete för att i stället demonstrera.

Protester i Iran

Filmer som publicerats på sociala medier visar hur hundratals anställda vid naturgasraffinaderiet i Asaluyeh vid Persiska viken har maskerat sig och samlats på det gigantinska industriområdet och skriker ”död åt diktatorn”.

Uppgifter om strejk

Enligt oppositionella iranska medier har delar av arbetsstyrkan inlett en strejk till stöd för de landsomfattande protesterna.

Ett uttalande från en fackliknande organisation som samordnar oljearbetare uppmanar alla i olje-, gas- och petroleumbranschen att demonstrera och förbereda sig för strejk, oavsett anställningsform, skriver brittiskbaserade Iran International.

Strejker i oljeindustrin, en av de viktigaste sektorerna i Irans ekonomi, bedöms ha spelat en stor roll under revolutionen 1979.  Det finns ännu inga uppgifter om att produktionen ska ha påverkats av dagens händelser, men myndigheterna tiger om det inträffade. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester efter Mahsa Aminis död – detta har hänt. Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet