Demonstranter mot den nya rättsreformerna utanför det polska presidentpalatset under tisdagen. Foto: TT

EU redo straffa Polen för sina planer på nytt rättssystem

Uppdaterad
Publicerad

De lagförslag om reformer av Polens rättsväsende som lagts fram av regeringspartiet skulle innebära en ”betydande negativ påverkan” för domstolarnas oberoende, anser EU-kommissionen. EU förbereder sig nu för att vidta åtgärder och reella sanktioner mot sitt eget medlemsland.

De föreslagna reformerna av det polska rättsväsendet äventyrar domstolarnas oberoende och ökar hotet mot rättsäkerheten i landet, varnar EU-kommissionen i ett kraftfullt uttalande. Kommissionen överväger att dra landet, ett av sina egna medlemmar, inför domstol om man inte stoppar lagarna.

”Om de införs i sin nuvarande form, skulle dessa lagar få en mycket betydande negativ påverkan på domstolarnas oberoende och skulle öka det systematiska hotet mot rättstatsprincipen i Polen”, heter det i uttalandet, som publicerades efter kommissionens diskussion om situationen i Polen på onsdagen.

Man diskuterade även de rättsliga alternativ som kommissionen har för att agera på sin oro över förslagen, och nämner möjligheten att inleda en process mot Polen för brott mot EU-fördraget.

Kan fråntas rösträtt inom EU

Bland annat säger kommissionens vice ordförande Frans Timmermans att man är närmare än någonsin att dra igång den så kallade artikel sju mot Polen.

Artikel sju fråntar ett av EU:s medlemsländer rösträtt inom unionens olika organ. Den kräver dock enighet från samtliga övriga medlemsländer för att träda i kraft. Den skapades ursprungligen just för att kunna garantera demokratiska grundvärden inom EU:s medlemsländer.

LÄS MER: ANALYS: EU hoppas att Polen än ej är förlorat

Situationen kommer att tas upp för diskussion igen nästa vecka. Kommissionen uppmanar samtidigt polska myndigheter att tillfälligt stoppa lagarna och återgå till dialogen med EU om rättsstatsprincipen.

Byta ut domare

Det senaste förslaget gäller åtgärder för att byta ut domarna i Högsta domstolen (HD). Ledamöterna i Polens underhus, sejmen, röstade på onsdagen med överväldigande majoritet för att skicka lagförslaget till en parlamentarisk rätts- och människorättskommitté för granskning.

LÄS MER: Omstridd HD-debatt inledd i Polen

Därmed satte man tillfälligt stopp för den hätska debatten i parlamentet.

Menar att det undergräver rättsväsendet

Det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), som har egen majoritet i sejmen, hävdar att rättsväsendet måste reformeras för att bli mer effektivt. Men enligt kritikerna undergräver förslaget rättsväsendets oberoende i landet.

Enligt Reuters väntas kommittén omedelbart börja granska lagen. Men det är oklart när den kan komma med sitt utlåtande.

Hätsk debatt

Omringade av säkerhetsvakter, och medan ledamöter från oppositionspartier skrek ”skäms” och ”fegisar”, debatterade polska parlamentariker på tisdagen det senaste lagförslaget som innebär att domarna i Högsta domstolen (HD) tvingas i pension och att nya domare utses av justitieministern. Lagförslaget antogs i den första av två omröstningar.

LÄS MER: Donald Tusk omvald trots Polens motstånd

Oppositionsparlamentariker sade att de skulle dra ut på ordväxlingarna in i det längsta under tisdagskvällen, och lade, enligt AP, fram över 1.000 tilläggsförslag. När den heta debatten fortsatte in på natten beslutades om ett uppehåll till onsdagen.

Ökad politisk kontroll

Lagförslaget är det senaste i en rad förändringar av polska domstolar som sammantaget ökar den politiska kontrollen.

Utanför presidentpalatset hade tusentals människor samlats i en fredlig protest mot de nya lagarna. De höll ljus i händerna och gick senare till parlamentet.

Två nya lagar

De senaste dagarna har två nya lagar antagits i sejmen. Den ena lagen ger justitieministern rätt att utse de högsta domarna i landets domstolar. Den andra lagen sparkar medlemmarna i Nationella domstolsrådet (KRS) – som ska värna domstolarnas oberoende – och ger parlamentet befogenhet att utse 15 av de 25 medlemmarna.

Läs mer: Polen hämnas – stoppar EU:s flyktingbeslut

De två nya lagarna samt den väntande lagen om HD kräver underskrifter från Polens president för att träda i kraft fullt ut. Presidenten Andrzej Duda, som också är knuten till regeringspartiet, säger att han inte kommer att skriva under HD-lagen om inte parlamentet samtidigt går med på att det krävs 60 procent av ledamöterna för att utse nya medlemmar i Nationella domstolsrådet. Det skulle göra det svårt för PIS att självt kontrollera utnämningarna.

Tas inte på allvar

Men den polska oppositionen ger inte mycket för Dudas kompromissförsök.

– Om presidenten på allvar ville stoppa det som händer, skulle han lägga in veto mot alla lagarna, sade Borys Budka från liberal-konservativa Medborgarplattformen till Reuters.

Sedan PIS vann valet 2015 har regeringen försökt öka sitt inflytande över statliga medier, domstolar och åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.