EU rekordinvesterar i ny teknologi

Publicerad

EU blir Europas största riskkapitalist inom tech. 10 miljarder Euro investeras i banbrytande teknologi för att hjälpa Europa komma ikapp USA:s och Kinas försprång. 

I dag lanseras EIC, European Innovation Council, som man beskriver som den största satsningen någonsin på innovation i Europa, med en budget på 10 miljarder Euro för åren 2021-2027.

”Vi européer är bra på att göra forskning av pengar, men inte så bra på att göra pengar av forskning”, beklagar sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid invigningen av EIC, som hon menar ska hjälpa till att lösa den paradoxen.

60 procent av miljarderna ska delas ut som stöd, 40 procent ska användas för att investera precis som vilken riskkapitalist som helst som tar en ägarandel i utbyte mot pengarna.

– Det gör oss till den största riskkapitalfonden i Europa, konstaterar svenske entreprenören Nicklas Bergman, som är en av sju i investeringskommittén för EIC-fonden.

Investeras i ”Deep Tech”

Pengarna ska investeras i vad som kommit att kallas för ”Deep Tech”, banbrytande teknologier i början av sin kommersiella tillämpning. Som exempel nämns nya material, batteriteknik, kvantdatorer, bioteknik och hälsa. Ett franskt bolag som gör artificiella hjärtpumpar är det första att få pengar. Man har redan åtta svenska bolag på gång, där investeringen snart är klar.  

Varför behövs statligt riskkapital när det finns så mycket riskvilligt privat kapital ute på marknaden just nu?

– Mycket av det privata kapitalet går till den lågt hängande frukten, där det är snabbare avkastning. Vi ska investera tillsammans med privat kapital, där vi kommer kunna hjälpa dem att dela ”teknikrisken”. Vi kan också vara mer tålmodiga, vi behöver inte ha omedelbara avkastningskrav på oss, säger Nicklas Bergman.

EU-satsningen sker mot bakgrund av ett globalt teknologi-race där USA och Kina är ledande med världens största techbolag och Europa halkat efter. EU-kommissionen har utropat detta till ”Europas digitala decennium” och försöker slussa pengar till digitala satsningar på flera sätt. Exempelvis ska minst 20% av huvuddelen i det massiva Corona-stödpaketet gå till ”digital transformation”.

– I en växande geopolitisk konflikt måste Europa vara i täten för de banbrytande teknologiska innovationerna, annars blir vi beroende av andra stormakter, varnade Frankrikes president Emmanuel Macron vid invigningen av EIC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.