Ryssland uppmanas att agera mot förföljelsen av homosexuella i Tjetjenien. Foto: AP

EU: Rysslands plikt att skydda alla medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Homosexuella i Tjetjenien förföljs och Ryssland måste ta ansvar, menar EU:s utrikeschef. Hotet mot HBTQ-personer i regionen trappas samtidigt upp efter att den tjetjenska presidenten sagt sig vilja ”eliminera” homosexuella till slutet av maj.

I ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, uppmanade EU:s utrikeschef Federica Mogherini landet att agera mot förföljelsen av HBTQ-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Rapporter om förtryck och förföljelse av homosexuella i Tjetjenien har fått internationell uppmärksamhet och väckt skarp kritik från människorättsorganisationer.

LÄS MER: Vittnet berättar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien

Mogherini besökte Ryssland för första gången i sin roll som EU:s utrikeschef på måndagen. När Mogherini ombads kommentera rapporterna om förföljelse av homosexuella, gjorde hon klart att Ryssland bör ta ansvar för sina medborgares rättigheter.

– Vi förväntar oss att Ryssland gör sin del i att skydda sina egna medborgare och respektera mänskliga rättigheter, sa Mogherini.

Tjetjenska presidenten vill ”eliminera” homosexuella

EU-repliken kommer bara några dagar efter flera HBTQ-medier rapporterat om ett ökat hot mot homo- och bisexuella män i Tjetjenien. Nyhetssajten PinkNews skriver att Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har svurit att ”eliminera” HBTQ-gruppen, vilket sajten har bekräftat via det brittiska utrikesdepartementet.

Utrensningen av HBTQ-personer ska enligt uppgifterna ske innan Ramadan börjar, vilket inträffar den 26 maj. Exakt hur utrensningen planeras gå till är oklart. Tidigare har våldsamma kampanjer mot homosexuella bedrivits.

För ungefär en månad sen rapporterade den ryska tidningen Novaja Gazeta att minst 100 män som ansågs vara homosexuella greps, varav flera utsattes för våld och ett fåtal ska ha dödats.

Lavrov avfärdar anklagelserna

Rysslands utrikesminister Lavrov hävdar att han värnar om mänskliga rättigheter i mötet med Federica Mogherini. Samtidigt slår Lavrov ifrån sig anklagelserna om förföljelse av homosexuella eftersom att han anser att anklagelserna inte är verifierade.

– Fakta, men inte anklagelser, kommer att undersökas direkt. Vi har inte tagit del av slutgiltig information som bekräftar dessa anklagelser. Men jag upprepar, vi är bekymrade över alla brott mot mänskliga rättigheter. Huvudfrågan är att anklagelserna bör bekräftas som fakta och inte användas i politiska syften, vilket har blivit vanligt, säger Lavrov på presskonferensen.

Även om Tjetjenien är självstyrande, hoppas människorättsorganisationer att den ryska regeringen ska agera. Man tror att den tjetjenska presidenten Kadyrov skulle lyda order från Moskva om de blandade sig i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer