Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Bo Inge Andersson: Beslutet är ett stort fiasko för EU

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beslutet om flyktingfördelningen är ett stort fiasko för EU – eller en egoismens triumf. Östeuropeiska länder, Storbritannien och Danmark hör till dem som slipper hjälpa till.

 I april i år, sedan 800 människor dött på Medelhavet, gick EU ut med högtidliga proklamationer om omfattande humanitära ansträngningar.

På torsdagens toppmöte kunde man inte ens enas om vad som med tanke på läget nästan kan ses som en detalj. Man kunde inte enas om ett kvotsystem för att fördela 40.000 flyktingar som nu finns i Grekland och Italien.

Flyktingkrisen i Europa

Östeuropeiska stater har genom sitt EU-medlemskap vunnit många fördelar.

Nederlag för solidariteteten

Västeuropa har visat Östeuropa solidaritet. Nu vill en del alltså inte ge ett solidariskt bidrag till EU:s försök att i någon mån humanisera flyktingupptagandet.

Det är överhuvudtaget solidariteten inom EU som lidit ett stort nederlag på torsdagskvällen. Det vore intressant att få höra inspelning av den italienske premiärministern Matteo Renzis utbrott mot svikarna.

– Om ni inte är överens om de 40.000, förtjänar ni inte att kallas Europa, anklagade Renzi en rad av sina EU-kolleger, enligt medieuppgifter.

Speciella regler

I praktiken handlar det dock om 60.000 människor som ska tas om hand av EU-länder, varav 40.000 redan är på plats i Grekland och Italien.

Danmark, Irland och Storbritannien har fått speciella regler. I praktiken går de ut på att EU fastställer flyktingpolitiken – och sedan kan dessa tre länder meddela EU om de godkänner besluten. Men de kan lika gärna förkasta dem.

Dessa försök att ge vissa länder speciella privilegier kan i dagens ljus anses olyckliga. I fråga om flyktingpolitik finns det alltså ingen gemensam flyktingpolitik eftersom vissa länder har lyckats förhandla sig till undantag.

Östeuropéer slöt sig samman

Framgångar för flyktingkritiska partier i Storbritannien och Danmark har gjort läget där särskilt fientligt mot att de emot fler flyktingar Ett annat exempel är Portugal som vägrar att ta emot några hundra flyktingar enligt den kvot som räknats ut.

Uppgifter som cirkulerar i nyhetsmedier citerar diplomater som säger att länder som Polen, Ungern och Slovakien hade samarbetat för att hindra en obligatorisk kvot. Deras hållning var nu att flyktingarna ska stanna i de länder där de stiger i land.

Länder som Bulgarien och Ungern har enligt den polske EU-rådsordföranden Donald Tusk sagt nej därför att de redan tar upp ett stort antal flyktingar från Balkanländerna.

Vara aktuell länge

Förbundskansler Angela Merkel talade om att flyktingfrågan är ”en av de största utmaningarna” för EU. Hon såg att EU hade en enorm uppgift framför sig. Europa (EU) måste visa att man är vuxen den uppgiften. Och tillade att det återstår mycket arbete att göra.

Men hur ska EU kunna bidra till att lösa flyktingfrågan när en stor del av medlemmarna inte vill vara med? Men vi kan utgå från att denna fråga kommer att vara aktuell länge. Och frågan är vad det betyder för sammanhållningen inom EU när en del ställer sig utanför.

EU-kommissionen gick ut med stora ord i april men efter torsdagens möte kan man säga att resultatet blev pinsamt uselt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet