Foto: Erik Nylander/TT

EU:s handelsavtal med Sydamerika på tvärs mot klimatmålen

Publicerad

Skarp kritik har riktats mot handelsavtalet mellan EU och länder i Sydamerika.

– Frihandeln ligger bakom alla våra miljöproblem och att spä på den kommer bara förvärra situationen, säger Macrons före detta miljöminister Nicolas Hulot.

Det är Macrons före detta miljöminister Nicolas Hulot som riktar kritik mot det som kallats världens största handelsavtal, det som slöts i fredags mellan EU och Mercosurländerna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Avtalet berör en marknad bestående av 780 miljoner invånare.

– Avtalet står helt i strid med våra klimatambitioner. Jag förstår inte hur man i dag kan skriva under avtalet. Den här typen av politiskt handlande visar att det saknas ett systematiskt, globalt förhållningssätt till klimatkampen, säger Hulot till tidningen Le Monde.

”Historiskt”

Det var i fredags en mycket nöjd Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär meddelade att EU efter tjugo års förhandlingar nått ett frihandelsavtal med några av latinamerikas största länder. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade avtalet ”historiskt”. Avtalet innebär sänkta tullar och ca 40 miljarder kronor varje år i minskade avgifter för handeln mellan EU och Mercosurländerna.

Europeiska jordbrukare har varnat för effekterna av importerad mat från länder som inte har samma krav när det gäller jordbruket. Nicolas Hulot som hoppade av sitt jobb som ansvarig för miljöfrågor i president Macrons regering i besvikelse över den franska klimatpolitiken, är liksom många miljöorganisationer starkt kritiskt till att man slutit avtal med Brasilien där president Bolsonaro öppnat för ökad exploatering av regnskogen.

– Det här skapar tvivel om vad man verkligen vill politiskt, säger Hulot och syftar på de klimatmål EU säger sig vilja arbeta för. Frihandeln ligger bakom alla våra miljöproblem och att spä på den kommer bara förvärra situationen.

EU-kommissionen hävdar att man fått garantier för att Brasilien ska respektera Parisavtalet om klimatet. Avtalet måste godkännas av Europas medlemsstater för att det ska kunna träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.