EU:s utrikeschef Josep Borrell Fontelles. Foto: TT

USA och Ryssland i samtal på högsta nivå om Ukraina

Publicerad

EU:s utrikeschef Josep Borrell Fontelles uttrycker stor oro över att Ryssland förstärker med militärer nära Ukrainas gränser.  På måndagseftermiddagen är USA och Ryssland i kontakt på högsta nivå om Ukraina, rapporterar Reuters.

Josep Borrell Fontelles, uppger på Twitter att han haft ett telefonsamtal med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Uttalandet gjordes söndag kväll.

Han skriver att EU ger sitt obevekliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Borrell Fontelles, som är EU:s utrikeschef, tillägger att samtalet skett på grund av allvarlig oro över rysk militär aktivitet nära Ukraina.

Uttalandet är nästan identiskt med det uttalande som Vita huset gjorde på långfredagen, och på måndagseftermiddagen är USA och Ryssland i kontakt på högsta nivå, rapporterar Reuters.

Truppförstärkningar vid gränsen

Ukraina anklagade nyligen Ryssland för att förstärka med tusentals militärer nära Ukrainas norra och östra gränser, samt den av Ryssland olagligt annekterade Krim-halvön.

Kremls talesperson, Dmitri Peskov, sade på måndagen att Ryssland gör de truppförflyttningar som krävs i sitt eget land och att de inte hotar någon. Ryska regeringen har tidigare sagt att varje utplacering av Natos militärer i Ukraina kommer att leda till ytterligare spänningar och tvingar Moskva att vidta åtgärder för sin egen säkerhet.

Ukraina meddelade i påskhelgen att landet kommer att genomföra militärövningar i sommar med fem Nato-länder. De aviserade övningarna omfattar cirka 1 000 soldater, enligt Ukrainas försvarshögkvarter.

Toppdiplomater

EU:s utrikeschef Josep Borrell Fontelles har sagt att han kommer att ha fortsatta samtal med Kievs toppdiplomater och utrikesministrarna i EU:s 27 medlemsländer. De ska ha ett möte ”senare den här månaden”, rapporterar The Guardian.

Fakta Ukraina

  • Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar.
  • En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar.
  • Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.
  • Regeringschef Denys Sjmyhal (2020–)
  • 44,3 miljoner invånare (2019) 

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.