Bilden visar USA:s president Joe Biden samt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Yuri Gripas/EPA & SERGEY DOLZHENKO/EPA

Rysk gränsmobilisering oroar Nato

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen stiger i östra Ukraina. På fredagen meddelar Ryssland att man ska hålla en stor militärövning vid gränsen samtidigt som USA:s president Joe Biden uttalar sitt ”orubbliga stöd” till Ukraina.

Ukraina och Ryssland har under veckan anklagat varandra för det upptrappade våldet mellan regeringsstyrkor och Moskvastödda upprorsmän i östra Ukraina.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har 20 ukrainska soldater dödats och 57 skadats sedan början av året.

”Pågående aggression”

På fredagen samtalade USA:s president Joe Biden med Zelenskyj och kort därefter kom ett uttalande från Vita huset:

”President Biden understryker USA:s orubbliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet mot bakgrund av Rysslands pågående aggression i Donbas och Krim”.

I ett uttalande från USA:s utrikesdepartement heter det att USA:s styrkor i Europa har höjt sin beredskap.

Konflikten mellan Ukraina och de Moskvastödda separatisterna har pågått sedan 2014 och under den gångna veckan har våldet åter intensifierats i östra Ukraina, trots att parterna förra året slöt ett avtal om eldupphör.

”Svara”

Det har till exempel rapporterats om ökad rysk militär aktivitet på den av Ryssland annekterade ukrainska Krimhalvön och i gränsområden nära ukrainska områden i Donetsk och Luhansk, som kontrolleras av separatister.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kontrar med att Ryssland kommer att tvingas ”svara” om USA skulle sända styrkor till Ukraina.

Från Kiev hörs önskemål om en gemensamma militärövning med Nato för att skapa stabilitet i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.