En av många stödprotester för fängslade Aleksej Navalnyj hölls i Moskva i mitten av februari. Foto: EPA/SVT

Twitter bötfälls efter regimkritiska inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Ryska regeringen har stämt Google, Facebook och Twitter för att inte ha raderat innehåll som stöttar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Och i dag beslutade en rysk domastol att Twitter ska böta motsvarande drygt en miljon kronor sedan bolaget inte hörsammat krav på att ta bort regimkritiska inlägg.

Fängelsedomen mot Aleksej Navalnyj följdes av omfattande protester i sociala medier och demonstrationer över hela Ryssland. Ryska myndigheter valde i början av mars att stämma fem sociala medieplattformar för påstådda misslyckanden med att radera inlägg som uppmanat minderåriga att delta i protesterna.

Utöver Twitter, Google och Facebook har även Tiktok och Telegram stämts.

Riskerar böter

På långfredagen ska fallen som gäller stämningarna mot Google, Facebook och Twitter upp i en domstol i Moskva, och Twitter var först ut att bötfällas.

De tre tech-företagen har vardera tre stämningar emot sig för påstådda överträdelser och riskerar böter på upp till motsvarande cirka 54 000 dollar per överträdelse, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ingen av plattformarna har ännu kommenterat stämningarna.

Twitter har bromsats

Navalnyjs Kremlkritiska anhängare når ofta ut brett via sociala medier som Twitter och Facebook. De senaste månaderna har Ryssland satt allt hårdare press på dessa och andra stora plattformar att följa landets lagar.

Myndigheterna har bland annat hotat med en total nedstängning av Twitter, och har redan sänkt hastigheten för det sociala nätverket. Enligt myndigheterna görs även detta på grund av uppmaningarna till minderåriga att delta i protester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer