EU säger nej till klorkyckling

Uppdaterad
Publicerad

Den nya EU-kommissionen säger nej till klorkycklingar inom EU. Det står klart sedan den nye EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, Vytenis Andriukaitis från Litauen, frågades ut i EU-parlamentet på tisdagskvällen.

Under förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA har det från amerikansk sida framförts krav att EU-länderna ska godkänna och öppna för import av amerikanska kycklingar, som doppats i klor för att garantera att de är fria från salmonella och andra sjukdomar.

– Som läkare kommer jag att säga nej till att försämra nuvarande EU-regler. Man kan inte kompromissa om det, sa den tillträdande EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis.

– EU:s miljö- och hälsoregler kan inte offras för frihandel. Dessa regler har också möjliggjort världsvid export av europeiska livsmedel, sa Vytenis Andriukaitis.

Vytenis Andriukaitis är 63 år, han har i många år varit läkare och också hälsominister i Litauen.Ledamöter från flera partier i EU-parlamentet uttryckte under förhöret farhågor om att industriintressen vill ändra europeiska regler för livsmedelsstandard.

Nej också från Malmström

Sveriges tilltänkta EU-kommissionär Cecilia Malmström får som handelskommissionär huvudansvaret för de fortsatta förhandlingarna mellan EU och USA om det nya frihandelsavtalet, som på engelska förkortas TTIP. Hon uttalade sig i likartade ordalag som den blivande hälsokommissionären, när hon förhördes i EU-parlamentets handelsutskott i måndags.

– Vi kommer inte att godta att europeisk standard försämras som en följd av avtalet, det finns en mytbildning om detta som vi måste motverka, sa Cecilia Malmström under sin utfrågning.

Den 22 oktober väntas EU-parlamentet rösta om de nya EU-kommissionärerna ska godkännas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer