Foto: EMMANUEL DUNAN/AFP

EU tar kontroll med kalendern i högsta hugg

Publicerad

ANALYS · I början av kvällen såg det ut som att man hittat ett nytt datum för brexit. Men sen åkte kalendrarna fram och allt fler förslag kastades mellan EU-ledarna under middagen. En stund före midnatt slöts en typisk kompromiss. Istället för att välja ett datum valde de två. Här följer innebörden i de nya brexit-datumen:

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

#1 Det måste bli en omröstning i brittiska underhuset nästa vecka. Annars blir det hård brexit utan avtal den 12 april. EU ställer en omröstning som krav för att kunna vara kvar längre än två veckor till. Varför det första datumet just blev 12 april får sin förklaring under fjärde punkten.

#2 Röstar brittiska underhuset nej till utträdesavtalet med EU en tredje gång nästa vecka så blir det en hård brexit utan avtal den 12 april. Då måste båda sidor aktivera sina nödplaner för att dämpa kaoset som annars kan hota.

#3 Röstar brittiska underhuset istället ja till utträdesavtalet med EU nästa vecka så blir det ett ordnat utträde från unionen den 22 maj. Det mesta kommer rulla på som vanligt i två övergångsår, fastän Storbritannien inte längre är medlem. Direkt sätter sig de båda sidorna och börjar förhandla fram ett nytt avtal, nämligen avtalet om den framtida relationen.

Den 22 maj är dagen före de första länderna håller sina EU-val. Eftersom britterna inte tänkt delta i valet så är detta sista hållplatsen att stiga av. Annars riskerar EU bryta mot lagar som bestämmer att alla medlemmar måste ha parlamentariker som valts i EU-valet.

#4 Skulle britterna göra en U-sväng under de två ångerveckorna, fram till 12 april, och plötsligt vilja delta i EU-valet så öppnas en rad nya dörrar. Då kan de begära att få skjuta fram brexit ännu längre än till 22 maj. Detta kräver att de kan motivera varför. Till exempel ifall de vill hålla nyval, en ny folkomröstning eller om de önskar en mjukare brexit genom att stanna kvar i tullunionen.

Detta måste i så fall meddelas senast dagen innan, den 11 april, precis sex veckor före EU-valet. Det är den tid som britterna sagt skulle behövas för att förbereda ett EU-val.

Så, tillbaka till middagen igår kväll där de nya två brexit-datumen spikades. Länge har det sagts att Theresa May och hennes regering i London tappat kontrollen och att brittiska parlamentet nu måste ta över rodret. I går kväll blev det istället EU-ledarna som gjorde detta med kalendrarna i högsta hugg. EU har på ett rätt klurigt sätt nu satt ramarna för hur utträdet ska gå till, och gett britterna en sista möjlighet att välja hur de vill lämna – med eller utan deal. Och samtidigt hålla dörren öppen två veckor till för en sista brittisk nyck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.