Glada supportrar till Marine Le Pen firar efter valutgången. Foto: TT

Euron stiger kraftigt efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Euron stiger kraftigt mot dollarn och den japanska yenen sedan marknaden dragit en lättnadens suck efter den första omgången i det franska presidentvalet. Stockholmsbörsen steg med 1,2 procent vid öppningen.

Vänsterliberale Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister, och nationalistiska Marine Le Pen har tagit sig vidare till finalomgången i maj, samtidigt som mätningar visar att Macron leder stort i opinionen mellan de två.

Läs mer: Macron och Le Pen gör upp om presidentposten

Presidentval i Frankrike 2017

Eurokursen har stärkts mot dollarn och en euro kostar nu 1,08 dollar efter valutgången.

De flesta av de ledande börserna i Asien har stigit under måndagen.

– Det betyder att marknaden är glad för vad som ses som ett faktum, att 39-årige Emmanuel Macron kommer att väljas som näste president i Frankrike om två veckor, säger Ray Attrill, chef för valutastrategi på National Australia Bank, i en kommentar.

Läs mer: Analys: Två outsiders med olika världsbilder möter varandra

Bland investerarna har det funnits en oro att slutvalet skulle stå mellan Le Pen och euroskeptiske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon.

– Marknaden är säker på att den fruktade omgången mellan Le Pen och Mélenchon nu inte kommer att ske, säger Diego Iscaro på analysinstitutet IHS Markit Economics.

– Dessutom har opinionsundersökningar upprepade gånger visat att Macron sannolikt lätt kan slå Le Pen i den andra omgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet