WHO: Europa enda regionen där smittan ökar

Uppdaterad
Publicerad

I EU är 74 procent av befolkningen fullvaccinerade – men motsvarande siffra för Rumänien är endast 36 procent. Covidsmittan ökar nu i Europa och den ojämna vaccinationsgraden pekas ut som ett hot av världshälsoorganisationen WHO.

Förra veckan steg antalet covidfall med sju procent i Europa jämfört med föregående vecka. Europa var också den enda regionen i världen där covidfallen ökade, enligt WHO:s sammanställning.

Storbritannien, Ryssland och Turkiet stod för flest covidfall i Europa under förra veckan.

Coronapandemin

I Ryssland är vaccinationsgraden 32 procent. I ett försök att hålla nere smittan beslutade president Vladimir Putin under onsdagen att arbetsplatser ska stängas ned i en vecka.

Ny nedstängning i Lettland

Polen har de två senaste dagarna noterat en kraftig ökning av covidsmitta. Landets hälsominister sade att det från och med nu blir hårdare tag mot personer som struntar i att bära munskydd. Polisen ska i högre utsträckning utfärda böter istället för varningar, uppgav också ministern.

I Lettland, där vaccinationsgraden är strax över 50 procent, införs återigen en nedstängning av samhället. Under fyra veckor ska skolor och arbetsplatser stängas ned. Det införs också utegångsförbud kvälls- och nattetid.

Tegnell tror inte på svårt läge i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte orolig för ett svårt covidläge i Sverige. Han vill ogärna spekulera om hur pandemin kommer att utveckla sig under vintern, men tror inte att ett scenario liknande det i Storbritannien är det mest sannolika.

– Det är jättesvårt att veta, och den här sjukdomen har överraskat oss förr. Men jag har svårt att se att vi skulle få ett väldigt allvarligt läge. Vi har ju redan gått in och börjat ge en tredje dos till de allra sköraste, och vi har tillgång till väldigt mycket vaccin, säger han till TT.

Enligt Tegnell är det svårt att ställa ett land mot ett annat och hitta enkla förklaringar till varför det ena är svårare drabbat i en given situation, då bilden ofta är mycket komplex.

– Det är väldigt tydligt att det är multifaktoriellt. Det har att göra med hur mycket kroniska sjukdomar som finns, trångboddhet, flergenerationsboenden... Och rent kulturella saker som hur man umgås. Vi har fastnat i att det finns enkla förklaringar, enkla lösningar, men det gör det inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet