En bild föreställande IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i lågor. Arkivbild. Foto: AP/TT

Europol: Europa säkrare sedan IS-kalifatets fall

Uppdaterad
Publicerad

Det sista slaget i syriska Baghouz satte punkt för ett nästan fem år långt terrorvälde under den så kallade Islamiska statens namn. Nu har hotet från IS-jihadister minskat avsevärt i Europa, visar en ny rapport från Europol.

Sedan 2014 har terrorgruppen IS utfört attacker runt om i hela världen, stora som små.

Flera europeiska länder har skakats av terrordåd. Målen har varit utspridda över hela kontinenten. Paris, Nice, Bryssel, Stockholm, Berlin och Manchester, för att nämna några.  

Men under 2018 skedde ett trendbrott, visar Europols rapport och kopplar det till att skräckväldets storhetstid är över.

16 attacker stoppades

I fjol dödades 13 personer och 46 skadades i jihadistkopplade terrorattacker i Europa. Det är den lägsta siffran sedan IS utropade sitt kalifat sommaren 2014, skriver Europol.

Dock understryks att hotet från IS är högst levande i dag.

Hela 16 planerade attacker stoppades under fjolåret och många har gripits. I flera länder elimineras också så kallade sovande terrorceller.

Terrorgruppen har tagit en annan form där propagandan och kriget har flyttats till digitala plattformar, menar Europol.

Närvaron består

Det självutropade kalifatet bredde ut sig över både Syrien och Irak och sedan den 23 mars i år är det rent geografiskt helt eliminerat.

Men de senaste veckorna har Mellanöstern- och Nordafrikaregionen skakats av flera dåd som IS säger sig ligga bakom. Allra senast i Tunisien, skriver Reuters.

Och Europol flaggar för att andra extrema jihadistgrupper, som al-Qaida, kan komma att försöka återta sitt inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer