Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriget i Ukraina har fått Polen att göra mycket stora satsningar på försvaret. Hör SVT:s utrikesreporter förklara varför. Foto: EPA/Tomasz Waszczuk/TT

Polen skapar EU:s största armé

Publicerad

Kriget i Ukraina har fått Polen att göra mycket stora satsningar på försvaret. Armén ska växa från 150 000 man till det dubbla och försvarsutgifterna ökar nu snabbt.

– Vi känner väl det ryska imperalistiska ansiktet från vår historia och vi vill aldrig se det nära igen, sa Polens president Andrzej Duda när han besökte ukrainska soldater som utbildas i Polen.

Det rör sig om investeringar för hundratals miljarder kronor när armén utökas och nya vapensystem köps in.

– Ökningen i Polens militära utgifter till 4 procent av BNP är större än i något annat europeiskt land vad jag kan se, säger Pieter Wezeman, senior forskare vid SIPRI.

– Det intressanta med Polen är att de satsar stort på vapen av alla kategorier, de utvecklar verkligen sin stridsförmåga, förklarar Wezeman.

Stridsvagnar och stridsflygplan

USA och Sydkorea är Polens största leverantörer av vapensystem. 555 stridsvagnar har beställts från USA och Sydkorea. Polen har dessutom en option att köpa ytterligare 811 stridsvagnar från Sydkorea.

Om samtliga stridsvagnar levereras kommer Polen att ha fler moderna stridsvagnar än vad Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien har tillsammans för närvarande.

Flygvapnet får 80 nya stridsflygplan och marinen ska bland annat få två nya signalspaningsfartyg från SAAB, en order värd nästan sju miljarder kronor. Det har även förts diskussioner med bland annat Sverige om köp av nya ubåtar.

I videon ser du några av de vapensystem som Polen köper in.

Från USA bland annat: 

32 F-35 stridsflygplan 

96 Apache stridshelikoptrar 

18 Himars raketartilleri 

366 Abrams stridsvagnar 

8 Patriot luftförsvarssystem 

Från Sydkorea: 

189 K2 stridsvagnar  

212 K9 haubitsar 

288 K239 Chunmoo raketartilleri  

48 FA-50 stridsflygplan  

Polen har option att köpa:  

811 stridsvagnar samt 384 haubitsar. 

Från Storbritannien:

3 fregatter av Typ 31

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet