Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför deras möte i FN:s högkvarter i New York under måndagen. Även Frankrikes president Emmanuel Macron medverkade. Foto: Ludovic Marin/AFP/TT

Europeiska länder pekar ut Iran för oljeattacken

Uppdaterad
Publicerad

Nu pekar även Storbritannien, Frankrike och Tyskland ut Iran som skyldiga för attacken mot de saudiska oljeanläggningarna. I ett gemensamt uttalande kräver de nu nya förhandlingar – men Iran vill inte delta i ett möte med länderna.

Det var natten mot lördagen den 14 september som oljeanläggningarna attackerades i Saudiarabien. Attacken halverade landets oljeproduktion – och med det ställde den fem procent av hela världens oljeproduktion.

Möttes i New York

Redan dagen efter attacken gick USA:s utrikesminister Mike Pompeo ut på Twitter och beskyllde Iran för attacken. Och Saudiarabien följde i samma spår.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har tidigare sagt att Teheran inte är involverade. Han menar att Huthirebellerna, som själva hävdar att de bär ansvaret för attackerna, ligger bakom dem. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Kräver nya förhandlingar

Från europeiskt håll har tongångarna mot Iran inte varit lika hårda. Frankrikes president Emmanuel Macron har tvekat inför att peka ut Iran för att inte spä på konflikten, enligt Reuters. Men efter ett möte mellan honom, Storibritanniens premiärminister Boris Johnson och Tysklands förbundskansler Angela Merkel kom länderna med ett gemensamt uttalande under måndagskvällen.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför deras möte i FN:s högkvarter i New York under måndagen. Foto: Ludovic Marin/AFP/TT

Ledarna träffades för ett gemensamt möte i FN:s högkvarter i New York. Efter det pekar de nu ut Iran som direkt skyldiga för attacken. Samtidigt begär de att förhandlingarna om ett nytt kärnvapenavtal med Iran ska komma igång.

”Tiden har nu kommit för Iran att acceptera långsiktiga förhandlingar om deras kärnvapenprogram samt regionala säkerhetsfrågor vilken även inkluderar deras missilprogram”, skriver ledarna i uttalandet.

Iran kräver att sanktionerna lyfts

Från iranskt håll ser det dock inte ut att bli några förhandlingar. Under måndagen sa landets utrikesminister Zarif att de vill se mer än bara en inbjudan för att ett möte ska kunna äga rum, skriver nyhetsbyrån Reuters. Iran kräver att USA lyfter sanktionerna mot landet.

Det tidigare kärnvapenavtalet med Iran tecknades i juli 2015. Bland de länder som skrev på då fanns Frankrike, Storbritannien och Tyskland. USA drog sig ur avtalet i maj 2018 och sedan dess har bland annat Emmanuel Macron arbetat för att få Iran och USA att sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.