Ett amerikanskt MQ-9 Reaper-plan på en landningsbana i Afghanistan. Foto: Scanpix

Europeiska stormakter vill bygga egen drönare

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland, Frankrike och Storbritannien vill gemensamt bygga en europeisk drönare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det europeiska försvarssamarbetet är inte officiellt utan än så länge handlar det om en så kallad gemensam avsiktsförklaring mellan Tyskland och Frankrike, som Reuters tagit del av.

”Vi måste bygga en plattform som andra kan ansluta sig till. Tyskland och Frankrike har gjort det här ofta och vi ska göra det ännu en gång”, säger Tysklands vice försvarsminister Stephane Beemelmans till Reuters

Enligt avsiktsförklaring ska Tyskland och Frankrike göra gemensamma inköp av bland annat stridsvagnar och artilleri. Även ett möjligt samarbete kring missilförsvar nämns.

Tanken är också att Tyskland och Frankrike tillsammans med Storbritannien ska utveckla ett eget obemannat flygplan, en så kallad drönare. Om den ska vara bestyckad eller inte framgår inte av Reuters rapportering.

I dag använder Storbritannien den bestyckade amerikanska drönaren Reaper (Liemannen) i Afghanistan. Farkoster som kan fjärrstyras från baser i Storbritannien.

USA i drönartäten

USA:s drönarprogram har varit en central del av landets krigsföring de senaste åren och samtidigt fått mycket kritik, då många civila dödats i attackerna. Efter att Barack Obama tillträdde som president har attackerna ökat betydligt.

Bara de senaste veckorna har USA dödat ett 30-tal människor i drönarattacker i Jemen och Pakistan, två länder som varit särskilt utsatta de senaste åren. 

Enligt Londonbaserade Bureau for Investigative Journalism, som för statistik över USA:s drönarkrigsföring, har mellan 2400 och 3200 människor dödats i drönarattacker mellan 2004 och 2012 bara i Pakistan.

Av dessa ska mellan 400 och 800 ha varit civila och 175 ska ha varit barn.  

USA:s drönare styrs i dag från baser runt om i USA, men även från baser i exempelvis Mellanöstern, och används främst för att slå till mot terrorister och misstänkta terrorister i länder man inte vill eller kan skicka in marktrupper i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer