Ett amerikanskt MQ-9 Reaper-plan på en landningsbana i Afghanistan. Foto: Scanpix

Europeiska stormakter vill bygga egen drönare

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland, Frankrike och Storbritannien vill gemensamt bygga en europeisk drönare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det europeiska försvarssamarbetet är inte officielltutan än så länge handlar det om en så kallad gemensam avsiktsförklaring mellanTyskland och Frankrike, som Reuters tagit del av.

”Vi måste bygga en plattform som andra kanansluta sig till. Tyskland och Frankrike har gjort det här ofta och vi ska göradet ännu en gång”, säger Tysklands vice försvarsminister Stephane Beemelmanstill Reuters

Enligt avsiktsförklaring ska Tyskland ochFrankrike göra gemensamma inköp av bland annat stridsvagnar och artilleri. Ävenett möjligt samarbete kring missilförsvar nämns.

Tanken är också att Tyskland och Frankriketillsammans med Storbritannien ska utveckla ett eget obemannat flygplan, en såkallad drönare. Om den ska vara bestyckad eller inte framgår inte av Reutersrapportering.

I dag använder Storbritannien den bestyckadeamerikanska drönaren Reaper (Liemannen) i Afghanistan. Farkoster som kanfjärrstyras från baser i Storbritannien.

USA i drönartäten

USA:s drönarprogram har varit en central delav landets krigsföring de senaste åren och samtidigt fått mycket kritik, dåmånga civila dödats i attackerna. Efter att Barack Obama tillträdde som president har attackerna ökat betydligt.

Bara de senaste veckorna har USA dödat ett30-tal människor i drönarattacker i Jemen och Pakistan, två länder som varitsärskilt utsatta de senaste åren. 

Enligt Londonbaserade Bureau for Investigative Journalism, som för statistik över USA:s drönarkrigsföring, har mellan 2400 och 3200 människor dödats i drönarattacker mellan 2004 och 2012 bara i Pakistan.

Av dessa ska mellan 400 och 800 ha varit civila och 175 ska ha varit barn.  

USA:s drönare styrs i dag från baser runt om iUSA, men även från baser i exempelvis Mellanöstern, och används främst för att slå till mot terrorister och misstänkta terrorister i länder man inte vill eller kan skicka in marktrupper i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.