Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden den 20 augusti 2020. Foto: Win McNamee, Getty Images, AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Expert: Demokratiska partiet allt mer liberalt

Uppdaterad
Publicerad

De båda stora politiska partierna i USA har hållit sina konvent inför presidentvalet i november. Republikaner har kritiserat Demokraterna hårt och sagt att partiet tagits över av en radikal vänster. Faktum är att partiet har rört sig i en mer liberal riktning, uppger Daniel Cox, vid den neokonservativa tankesmedjan American Enterprise Institute till SVT.

Joe Biden, Kamala Harris, och det Demokratiska partiet har gjort en radikal vänstersväng enligt tidigare uttalanden av Trump-kampanjen.

– Vill ni vara styrda av den radikala vänstermaffian, eller vill ni stå starka som fria män och kvinnor och behålla det på det sättet? sa bland annat USA:s president Donald Trump vid ett valmöte förra veckan. 

Enligt Daniel Cox, forskarassistent vid American Enterprise Institute stämmer detta.

– Det råder ingen tvekan om att det demokratiska partiet de senaste åren har fått mer liberala politiska åsikter i en rad frågor. Kandidaten Joe Biden 2020 är mer liberal än kandidaten Joe Biden var 2008, säger Daniel Cox, till SVT.

Liberalt valmanifest

På Demokraternas konvent antogs det valmanifest som Vermont-senatorn Bernie Sanders och Joe Biden samarbetade kring att jobba fram. Men vänsterfalangen inom Demokraterna fick igenom långt ifrån allt de ville. Det blev varken gratis universitet, mindre pengar till polisen eller allmän sjukvårdsförsäkring i det valmanifest som antogs. Framförallt för att det just nu saknas stöd för att röra sig längre vänsterut, enligt Daniel Cox. 

– Det är mest en mindre grupp av aktivister som lobbar för den här typen av mer extrema förslag, säger Daniel Cox.

Men manifestet beskrivs ändå som det mest liberala någonsin med förslag om att avkriminalisera marijuanabruk, och med betydligt ambitiösare och mer kostsamma klimatpolitiska förslag än för fyra år sedan. Och under vårens primärval i USA har en rad mer liberala kandidater till kongressen vunnit över sina mer centerinriktade Demokrat-kollegor.

– Många av idéerna vi slogs för, som för fyra år sedan sågs som radikala, ses nu som mainstream, sa Bernie Sanders, en av de politiker inom Demokraterna som står längst till vänster.

Republikaner rört sig mer över tid

Ett av skälen till att republikaner kallar förändringen inom Demokraterna för ”radikal” kan vara att det republikanska partiet självt rört sig tydligt i motsatt riktning de senaste 40 åren, uppger Daniel Cox.

– USA är oerhört polariserat och har varit det en tid, men det republikanska partiet har rört sig mycket mer ideologiskt jämfört med Demokraterna, säger Cox.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet