Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Utrikespolitiska institutets redaktör för Latinamerikafrågor om hur det brasilianska valet påverkar Amazonasregnskogen.

Brasilienexperten: ”Lula vill åtgärda klimatproblemen”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ylva Lindahl, redaktör för Latinamerikafrågor på Utikespolitiska institutet, skulle presidentkandidat Lula da Silva ändra riktningen och fokusera på att åtgärda klimatproblemen om han vann.

Enligt Ylva Lindahl, Utrikespolisitka institutet, har de två presidentkandidaterna en stor betydelse för vilken miljö- och klimatpolitik som förs. För Brasiliens del är det skogsskövlingen av Amazonas regnskogar som är den stora frågan.

Avreglerat klimatskydd

Sittande presidenten Jair Bolsonaro har fått hård kritik för sin miljö- och klimatpolitik och det finns en stor oro för vad som kommer att hända om han sitter kvar. 

– Han har drivit en miljöpolitik med avregleringar för klimatskydd som funnits vilket gjort att skövlingen av Amazonas ökat markant, säger Ylva Lindahl i SVT:s Agenda.

– Det finns många som menar om detta inte hejdas så når man så kallade tipping points som får väldigt allvarliga följder där Amazonas sen inte kan återhämta sig. Det blir stora områden som omvandlas till savann och sedan till torrare steppområden.

Varför vill Bolsonaro fortsätta skövlingen?

– Det är ekonomiska intressen. Det finns en väldigt stark ekonomisk lobby och som har hans stöd.

– Det är utvinning av timmer, nötköttsproduktion och odling av soja och bomull, och detta köps på den globala världsmarknaden.  

Lula: ”Gängse bild”

Om Lula vinner skulle Brasiliens klimatpolitik få en helt annan inriktning, menar Ylva Lindahl. 

– Den skulle bli enligt den mera gängse bilden av vad vi behöver göra för att försöka åtgärda klimatproblemen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.