Statsvetare Anders Persson menar att det inte råder någon tvekan om att Netanyahu vill påverka västmakterna att inte förlänga kärnenergiavtalet med Iran. Foto: Lund universitet/TT

Expert: Israel vill presentera en rykande pistol

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister presenterade på måndagen vad han påstod var bevis för att Iran har ett hemligt kärnvapenprogram.

– Det är ingen tvekan om att hans syfte är att få västmakterna, och framför allt USA, att inte förlänga avtalet, säger statsvetare Anders Persson.

Enligt Benjamin Netanyahu har Israel ett ”halvt ton” underrättelsematerial som bevisar hur Iran har fortsatt bygga på kunskaperna om hur man tillverkar kärnvapen. Uttalandet kom bara veckor innan USA väntas ge besked om huruvida man åter ska certifiera kärnenergiavtalet eller inte.

– Det här var det värsta jag sett på länge. Känslan är att Netanyahu vill presentera minst en rykande pistol, i politiska termer, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet, till TT efter den israeliska premiärministerns tv-framträdande.

Ingen tvekan om syftet

– Det är ingen tvekan om att hans syfte är att få västmakterna, och framför allt USA, att inte förlänga avtalet. Givet tajmingen, i ett så delikat läge.

USA:s president Donald Trumps främsta reservation vad gäller avtalet har varit att Iran gradvis kommer att få möjlighet att utveckla kärnvapen igen från och med år 2025.

Å andra sidan sade den amerikanske försvarsministern James Mattis nyligen att avtalet innehåller en ”robust” process som säkerställer att Iran följer det.

Vill hindra Iran

Benjamin Netanyahu har sedan avtalet träffades 2015 ansett att Iran kommer för lindrigt undan i avtalet och att sanktionslättnaderna har givit regimen större möjligheter att sponsra milisgrupper för mer inflytande i regionen. Premiärministern och fler israeliska ledare har därtill varit tydliga med att de inte kommer att tillåta att Iran etablerar sig militärt i Syrien.

– Nu pressar han omvärlden att göra sin del. Israel är fast beslutet att hålla tillbaka Irans inflytande och detta är ett steg i det, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.