Expert om Venezuela: ”Det är våldsamt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Den kaosartade situationen i Venezuela fortsätter, och något snabbt slut tycks inte vara i sikte. Erik Jennische, latinamerikachef på Civil rights defenders, är inte förvånad över det som pågår.

– Det är våldsamt illa, det har varit illa i många år nu, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Tårgas, skottlossning och tumult verkar ha blivit vardag i Venezuela. Onsdagen var inget undantag, minst 27 personer fick då föras till sjukhus efter våldsamma protester. Hundratals demonstranter drabbade samman med polis.

Tonen från omvärlden, inte minst USA, trappas upp. Utrikesminister Mike Pompeo har sagt att man inte kan utesluta en militär intervention om en sådan krävs. Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov svarar med att det skulle vara ett brott mot internationell lag, som skulle få allvarliga konsekvenser.

Krisen i Venezuela

Maduro-makt grundad i stark militär

Venezuelas president Nicolás Maduro sitter alltjämt kvar.

– När människor protesterar mot fattigdom och förtryck är svaret från regeringen bara mer förtryck. Då blir motståndet och motviljan mot regeringen ännu värre förstås, säger Erik Jennische, latinamerikachef på Civil rights defenders, i SVT:s Morgonstudion.

Att svaret på protesterna är våld från regeringens sida är väntat, menar han. Både den tidigare presidenten Hugo Chávez och Nicolás Maduro har grundat sitt maktinnehav på en stark militär, och har från början rensa ut militärer som inte har stöttat regimen, förklarar Erik Jennische.

– Det är grunden för deras maktutövande och de pratar även om den medborgerliga militära alliansen som grunden för deras styre. När man grundar sitt styre på militären och inte på mänskliga rättigheter, kommer svaret från en sådan regering alltid vara våld.

”Tröttar ut sina anhängare”

Tigran Feiler, SVT:s latinamerikakorrespondent, menar att det i nuläget inte finns några tecken på att militären överger Nicolás Maduro.

– De militärer som man har sett på videoklipp runt Juan Guadió har mer handlat om enskilda fotsoldater, och så länge det ser ut så sitter Nicolás Maduro ganska säkert.

Det verkar alltså inte bli en dans på rosor för oppositionsledaren. Han har sagt att han ska mobilisera folket varje dag tills Nicolás Maduro tvingas bort, men detta kan bli svårare än det verkar.

– Man tröttar ut sina anhängare, inte minst i en situation som den i Venezuela, där krisen är väldigt djup. Många människor har många akuta vardagsproblem att ta hand om. Strömavbrott, hyperinflation och man har svårt att få tag på många förnödenheter. Det gör att många kanske inte har tid eller energi att vara ute och demonstrera varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet