USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att USA är beredda att inleda en militär insats i Venezuela för att avsätta den nuvarande presidenten Nicolás Maduro. Foto: TT

Mike Pompeo: USA beredda att inleda militär intervention ”om nödvändigt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa under en tv-sänd intervju på onsdagen att USA är beredda att inleda en militär intervention i Venezuela – om det skulle visa sig nödvändigt.

– En militär insats är möjlig. Om det är vad som krävs, är det vad USA kommer att göra, säger han i en intervju med Fox Business Network.

Han påpekade samtidigt att USA i första hand föredrar en fredlig maktförflyttning från den nuvarande presidenten Nicolás Maduro till oppositionsledaren Juan Guaidó.

Pompeos uttalande kommer ett knappt dygn efter att oppositionsledaren, och den självutnämnde interimspresidenten, Juan Guadió i en uppmärksammad video uppmanade militären och den venezuelanska befolkningen att gå ut på gatorna och revoltera mot presidenten Nicolás Maduro.

Maduro själv har framträtt i statlig tv och beskrivit Guaidós försök att ta makten som ett ”misslyckat kuppförsök”. Både Guaidó och Maduro har hävdat att de åtnjuter militärens lojalitet och maktkampen mellan dem tycks fortfarande stå och väga.

Ryssland och USA ska samtala

Pompeo uttalade sig om den upptrappade situationen i Venezuela  redan under tisdagen då han hävdade att Maduro var på väg att lämna landet och ta sin tillflykt till Kuba, men att han övertalades att stanna kvar.

Enligt Pompeo var det Ryssland som övertalade presidenten. Påståendet dementerades dock omgående av Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet.

Under onsdagseftermiddagen meddelade USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att Mike Pompeo kommer diskutera läget i Venezuela med sin ryske motsvarighet under dagen.

Pentagon: Inte fått order om att förbereda krig

Det amerikanska försvarsdepartementet förtydligade senare under onsdagen att en amerikansk intervention i Venezuela inte planeras just nu.

Till kongressen meddelade Pentagon att man inte fått några order om att förbereda sig för krig och betonade samtidigt vikten av fortsatt diplomati, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.