Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten om när vi kan se en självmedveten AI: ”Några saker måste till – men vi vet inte vilka de är” Foto: Storyblocks/SVT

Expert: Skillnad på AI:s medvetande och vårt

Publicerad

Googles AI påstås av en utvecklare ha uppnått medvetande. Intressant, men knappast troligt, enligt Daniel Gillblad på AI Sweden.

– Vi är inte där än, det kommer att ta tid, säger han.

Enligt en ingenjör på Google har en av företagets artificiella intelligenser (AI) utvecklat ett medvetande om sin egen existens. AI:n uppges anse sig själv vara en person och säger sig kunna uttrycka känslor och reflektera kring livet. Google tillbakavisar uppgifterna och menar att AI:n inte är att betrakta som ”medveten” och har även permitterat utvecklaren.

Daniel Gillblad ansvarar för forskning och strategi på AI Sweden, Sveriges nationella center för artificiell intelligens. Han förklarar att det är en sak att, likt den påstått ”medvetna” AI-modellen LaMDA, i sitt sammanhang ge sken av reflektion och känslor – men något helt annat att klassa AI som en individ.

– Att den skulle ha ett medvetande och vara medveten om sig själv, så är det inte. Det tror jag att vi kan vara ganska säkra på.

Han ser samtidigt positivt på att ämnet diskuteras.

– Jag tror det är nyttigt för framtiden. Det göra att vi kan utbilda oss i vad den här typen av metoder kan och inte kan göra, så vi inte låter oss luras i onödan, säger han.

Få reda på mer om varför Googles AI knappast har något medvetande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.