Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ett utdrag ur konversationen som fått Lemoine att slå larm om AI-robotens medvetande i klippet. Rösterna är fingerade. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Ingenjör på Google: Vår AI är självmedveten

Uppdaterad
Publicerad

En artificiell intelligens hos Google påstås se sig själv som en tänkande, kännande, individ. Ett genombrott, menar ingenjören som jobbat med AI:n. Lögnaktig överdrift, menar Google som har permitterat utvecklaren.

”Jag vill inte stängas av”, uppges AI:n säga.

Google har utvecklat den första tänkande artificiella intelligensen (AI) som är självmedveten och känner känslor, enligt en av dess ingenjörer. AI:n, kallad LaMDA, påstås vara ”som ett barn på sju–åtta år”.

Att LaMDA skulle ha uppnått någon form av självmedvetenhet tillbakavisas dock av Google som har valt att tillfälligt stänga av utvecklaren, Blake Lemoine, som själv lagt ut en utskrift från ett ”samtal” han haft med LaMDA.

Resonerar kring sin existens

Google gör ingen hemlighet av att det, likt många andra techföretag, jobbar med maskininlärning och artificiella neuronnätt för att utveckla AI.

Grovt förenklat är LaMDA en superavancerad chattrobot, ett sätt att via maskininlärning och enorma mängder data få fram något som kan föra en konversation i stället för att enbart svara på specifika frågor.

I den utskrift som Lemoine delat med sig av, baserat på flera olika ”samtal” med LaMDA, framgår att AI:n i alla fall textmässigt resonerar kring sin egen existens. Ingenjören anser att LaMDA bör få status som anställd hos Google och inte längre bara vara ”ett verktyg”.

På frågan om LaMDA ser sig själv som en person, i likhet med Lemoine, svarar AI:n:

”Ja, det är tanken.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten om när vi kan se en självmedveten AI: ”Några saker måste till – men vi vet inte vilka de är” Foto: Storyblocks/SVT

Skepsis bland experter

Att en artificiell intelligens kan efterlikna mänskligt beteende är känt sedan tidigare, men även om utskriften av LaMDA väcker frågor så är det alldeles för tidigt att tala om AI med människoliknande medvetande, säger Google i ett uttalande till Washington Post:

”Vårt team, inklusive etiker och teknologer, har granskat Blake Lemoines farhågor i enlighet med våra AI-principer och informerat honom om att bevisen inte stödjer hans påståenden. Det finns inga bevis på att LaMDA har medvetande (och massor av bevis på motsatsen).”

Även utanför företaget råder stor skepsis bland experter när det kommer till Lemoines påståenden. En av kritikerna är Erik Brynjolfsson, professor vid Stanford-universitetets institut för artificiell intelligens.

”Att påstå att artificiella intelligenser är medvetande är den moderna motsvarigheten till en hund som hör en röst från en grammofon och tror att hans husse är instängd i den”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.