Björn Brenner, mellanösternanalytiker vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Expert: Konflikten inne i det mest kritiska skedet

Uppdaterad
Publicerad

Den upptrappade Gazakonflikten är inne på sin tredje vecka, men enligt mellanösternanalytiker Björn Brenner är ett slut nära: Vi är inne i det mest kritiska skedet i konflikten just nu, säger han.

Just nu är situationen sårbar både för Hamas och Israel, säger Brenner från Försvarshögskolan.

– Vi är inne i det mest kritiska skedet i den här konflikten. Från både Hamas och Israels sida så handlar det nu om att positionera sig inför slutet på det här, för det kommer att bli ett slut ganska så snart.

Israels pågående markoffensiv i Gaza gör dem ytterst sårbara, enligt Brenner.

– Det är bara en tidsfråga innan Israel riskerar att få till exempel en kidnappad israelisk soldat, vilket skulle ge Hamas en enorm kraft i de kommande förhandlingarna om vapenvila.

Sommaren 2006 tillfångatogs den israeliske soldaten Gilad Shalit, vilket slutade med en stor fångutväxling. Efter fem år byttes han ut mot hundratals palestinier som satt fängslade i Israel.

”Opinion kan vända mot Hamas”

Att den interna opinionen på Gazaremsan sakta kan börja vända gör å andra sidan Hamas sårbara.

– Hamas har inte fått skulden ännu för det dödande som har skett inne i Gaza, men sakta börjar det vända, det närmar vi oss nu, säger Björn Brenner.

Men SVT:s utsände Marie Nordstrand, på plats i Jerusalem, ser också en annan tendens.

– Det finns förstås de som är kritiska mot Hamas, både på Västbanken och i Gaza. Men generellt, ju värre situationen blir desto fler blir Hamas-anhängarna.

– På ett sätt tycker man att Hamas faktiskt visar att man har mer makt och vapen än man någonsin haft tidigare, vilket många palestinier är relativt stolta över – trots att så många civila dött, säger Marie Nordstrand.

Den stora frågan: Medlaren

Nu är den stora och svåra frågan vem som ska förhandla mellan parterna, enligt Björn Brenner.

Egypten har tidigare spelat en avsevärd roll som medlare, men då har den egyptiska regimen varit Hamas-vänlig – i dag är det tvärtom.

Hamas högste ledare, som sitter i Doha i Qatar, sade på onsdagen att han var öppen för alla medlare som skulle kunna tillgodose de krav som Hamas har, och att han är beredd att se den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och PLO som en sådan medlare,

– Det är intressant, helt klart en öppning. De är den aktören som har viss möjlighet att prata med båda parterna, säger Björn Brenner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet