Expert: Trots protesterna – demokratin kan begränsas i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett turbulent år med månader av demonstrationer slog demonstranter i Hongkong på nyårsafton en mänsklig ring runt staden och uppmanade allmänheten att inte ge upp kampen för demokratin.

Demonstrationerna för demokrati har hållit i gång sedan juni och nyårsafton blev inget undantag. När polisen försökte rensa gator på paraplyer, bänkar och julutsmyckning flydde demonstranterna, men minst person har gripits, rapporterar Reuters.

Nyårsfirandet i Hongkong brukar vanligtvis innefatta en spektakulär fyrverkerishow, men den ställdes in i år.

– Det är på grund av att man skulle kunna använda fyrverkerierna för att utföra sprängdåd. Fastlandskineserna är väldigt oroliga för den här rörelsen, som anses vara för militant och använda våld, säger Niklas Swanström, chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

”Känner att demokratin är urgröpt”

Han säger att upp mot 2 000 människor skadats allvarligt sedan protesterna drog i gång och att demonstranter menar att självmord som har skett går att kopplas till regeringens agerande.

– Demonstranterna känner att demokratin är så urgröpt och att tvåsystemslösningen som de är lovade, alltså två politiska system i ett land, numera enligt många bara är ord och inget innehåll, säger Niklas Swanström.

Just nu är relationen mellan Kina och Hongkong väldigt hård och den är präglad av ömsesidig misstänksamhet från båda sidor.

– Jag tror att nästa år kommer blir ett tufft år. Jag tror att det blir ett år där vi ser en begränsning av demokrati, ekonomisk frihet och en större kontroll av alla aspekter av livet i Hongkong, säger Niklas Swanström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.