• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

USA-experten och statsvetaren Björn Ottosson tror inte att Turkiets president låter sig påverkas av de amerikanska sanktionerna. Foto: Privat och Presidential Press Service via AP, PoolVisa alla (3)
Visa alla (3)

Expert: USA-sanktionerna påverkar inte Erdogans planer

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska sanktionerna är ett svagt vapen mot Turkiet. Den turkiske presidenten kommer inte att påverkas när det gäller framryckningen i norra Syrien. Det anser USA-experten och statsvetaren Björn Ottosson.

För att pressa president Erdogan att stoppa sin framryckning i norra Syrien inför nu den amerikanske presidenten sanktioner mot Turkiet.

Sanktionerna gäller tre ministrar vars ekonomiska tillgångar i USA fryses. President Trump höjer även ståltullarna och stoppar förhandlingarna om ett handelsavtal med Turkiet värt 1 000 miljarder kronor.

”Förstöra Turkiets ekonomi”

Trump har förklarat sig vara ”fullt beredd att snabbt förstöra Turkiets ekonomi om de turkiska ledarna fortsätter längs denna farliga och destruktiva bana.”

– Den turkiske presidenten är i full färd med att positionera sig i det maktvakuum som uppstått sedan USA drog sig ur området. Erdogan har mycket att vinna när det gäller nationell säkerhet i det komplicerade spelet i regionen. Det är anmärkningsvärt att USA inför sanktioner mot en Nato-allierad, säger Björn Ottosson, statsvetare och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

”Oansvarigt”

Han anser att det var oansvarigt och ogenomtänkt av president Trump att dra tillbaka amerikanska soldater ur området utan en genomtänkt strategi.

– Men allt som händer måste ses i ljuset av det kommande amerikanska presidentvalet. Trump har lovat sina väljare att inte riskera amerikanska liv för andras intressen. Hans policy har varit att använda ekonomiska vapen framför militära maktmedel, som i fallet med Iran, säger Björn Ottosson till SVT Nyheter.

”Dåligt förankrat”

Inte heller de demokratiska kandidaterna i presidentvalet har förordat militära åtgärder mot Iran, enligt Björn Ottosson.

– President Trump har sedan årsskiftet signalerat sin avsikt att dra tillbaka amerikanska soldater från Syrien. Men beslutet var dåligt förankrat och väckte starka reaktioner i båda politiska läger. Nu ägnar han sig åt att försöka begränsa skadeverkningarna och straffa Turkiets president Erdogan med ekonomiska sanktioner, säger Björn Ottosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet