Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan. Foto: Claudio Bresciani, TT

Expert vid Försvarshögskolan: Trump definitivt bakom

Uppdaterad
Publicerad

Professor Kjell Engelbrekt vid Försvarshögskolan pekar ut Trump som delaktig i att kongressen stormades av folkmassor och människor dog. Även Steve Bannon, Trumps tidigare kampanjchef, bedöms ha påverkat utvecklingen med sina över 600 poddsändningar senaste tiden.

– Trump ligger definitivt bakom detta, men han är ju inte ensamt ansvarig, säger Engelbrekt.

Kjell Engelbrekt har följt utvecklingen i USA senaste dygnet. Han säger att det går inte att göra en diagnos på några timmar, men några saker är tydliga.

– Det är uppenbart att sociala medier spelat roll, sannolikt under veckor, månader och även år för att skapa den atmosfär som krävdes för att detta skulle inträffa.

Han fortsätter:

– Utan Twitter har inte den här presidenten haft det genomslag han fått. Twitter har varit oerhört betydelsefullt. Twitter har i natt stängt av presidentens konto. Alla är övertygade om att presidentens twittrande starkt bidragit till den här sortens beteende, säger Kjell Engelbrekt som är specialiserad på amerikansk försvars- och säkerhetspolitik.

President Donald Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon driver podden War Room och pekas ut som delaktig. Foto: AP 20 augusti 2020

Bannons podd

Även Trumps före detta kampanjchef Steve Bannon spelar en nyckelroll för att folkmassor stormande in i amerikanska kongressen på onsdagen, enligt professor Engelbrekt.

Bannon avgick efter skandalen kring Cambridge Analytica och Facebook. Han var då Vita husets chefsstrateg, men har fortfarande nära band till Trump.

Steve Bannon driver en laglig plattform som heter Breitbart. Där har han under de senaste månaderna haft en poddsändning som heter War Room som har sänts i 635 avsnitt.

– Bara för någon dag sedan påtalade Bannon med flera nästan i profetiska ordalag vad som skulle ske de närmaste veckorna, och att Trump kommer att installeras, samt det som kommer att ske den 6 januari, säger Kjell Engelbrekt.

Så du menar att Vita huset ligger bakom det som skett?

– Trump ligger definitivt bakom detta, men han är ju inte ensamt ansvarig. Det är hans Twitter-konto det handlar om och det är helt klart Trump som uppmanat sina väljare att vända sig till och konsumera de här alternativa källorna.

– De alternativa nyhetskällorna förhåller sig sedan på ett sätt som ligger väldigt nära det budskap som Trump uttalar.

Engelbrekt nämner även Newsmax sädningar eftersom Trump sagt att det går inte lita på Fox News. Även Youtube och Facebook har sannolikt också haft betydelse för utvecklingen.

Gråzonsproblem

Det är dock för tidigt att uttala sig om främmade makt utövat påverkansoperationer, bedömer Engelbrekt. 

– I den mån det förekommer gråzonsproblematik så har man som mål haft att svärta ner bilden av den amerikanska demokratin. Det är så klart ett underrättelsemål för vissa länder, men det är för tidigt att uttala sig om ifall det varit en faktor här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.